:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 23. 10:24

Minden képzeletet felülmúlóan népszerű a Kazaa fájlcserélő

[CNET] A Sharman Networks csütörtökön közölte, hogy a Kazaa letöltései a napokban minden bizonnyal megelőzi az ICQ-t, ezzel az ingyenes fájlcserélő szoftver átveheti a legnépszerűbb ingyenes programnak járó képzeletbeli trófeát.

[CNET] A Sharman Networks csütörtökön közölte, hogy a Kazaa letöltései a napokban minden bizonnyal megelőzi az ICQ-t, ezzel az ingyenes fájlcserélő szoftver átveheti a legnépszerűbb ingyenes programnak járó képzeletbeli trófeát.

A Download.com adatai alapján a dicsőség egyelőre az ICQ-é, az azonnali üzenetküldő alkalmazást 229,3 milliószor töltötték le a weboldalról, a Kazaa programot pedig 229,1 milliószor. Azonban a Kazaa letöltéseinek száma lényegesen gyorsabban gyarapodik, a programot naponta átlagosan 336 ezerszer töltik le, az ICQ-t azonban csak 50 ezerszer. Így a mai napon minden bizonnyal megtörténik a "trónfosztás".

A Kazaa a zeneipar elsőszámú mumusa, hiszen a Napster bezárása óta ez a legnépszerűbb fájlcserélő szolgáltatás, amelyen eddig még a legdörzsöltebb szakembereknek sem sikerült jogi fogást találni. A szolgáltatást üzemeltető Sharman Networks vanuatui székhelyű, Ausztráliában működik és szerverei is az Egyesült Államokon kívül találhatók.

A zeneipar egyelőre nem tudta eltéríteni a felhasználókat az ingyenes fájlcserélők használatától. A Yankee Group felmérése szerint 2001-ben az internetezők összesen 5,16 milliárd fájlt cseréltek az ingyenes szolgáltatásokon keresztül és 2005-re ez a szám várhatóan 7,44 milliárdra növekedik.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) szerint 2000-ben és 2001-ben az internes fájlcserélő hálózatok 5 százaléknyi bevételtől fosztották meg a zeneipart. Bár a forgalom csökkenése számos más oknak is betudható, a Yankee Group elemzése is megerősíti, hogy a fájlcserélő hálózatok hatása jelentős.

A fájlcserélők malmára hajthatja a vizet az az áprilisi bírósági ítélet, amely szerint a szolgáltatók nem tehetők felelőssé az elkövetett jogsértésekért. Stephen V. Wilson, Los Angeles-i kerületi bíró döntése szerint a Grokster és StreamCast vállalatok nem követtek el bűncselekményt azzal, hogy fájlcserélő szoftverüket letölthetővé tették, ugyanis ez önmagában még nem sérti meg a szerzői jogokat.

Wilson bíró szerint a szoftverek kiadása nem tekinthető jogsértésnek, ugyanis a Grokster és a Morpheust kiadó StreamCast nem rendelkeznek információkkal arról, hogy a felhasználók milyen fájlokat cserélnek ki a hálózatban, ugyanis egyik rendszer sem rendelkezik központi adatbázissal. A Kazaa ebben a perben nem volt érintett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.