Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 21. 14:08

Az IBM új eszközöket mutatott be a Rational szoftverhez

[Mmd] Az IBM Rational első sajtótájékoztatóján, amelyet az IBMR-be való beolvadása óta tartott, bejelentette, hogy két új terméket és kiegészítőt fejlesztett ki integrált szoftverfejlesztési platformjához. Az új kiegészítők célja, hogy segítsék az

[Mmd] Az IBM Rational első sajtótájékoztatóján, amelyet az IBMR-be való beolvadása óta tartott, bejelentette, hogy két új terméket és kiegészítőt fejlesztett ki integrált szoftverfejlesztési platformjához. Az új kiegészítők célja, hogy segítsék az informatikai szervezetek szoftverfejlesztési képességének javítását.

A Rational júniustól kapható új termékei segítségével a szoftverfejlesztő csoportok közösen fejleszthetnek üzleti alkalmazásokat és szoftvertermékeket, illetve -rendszereket. A több operációs rendszeren is futó alkalmazások javítják ezen szervezetek szoftvereinek általános minőségét, legyen szó új alkalmazás létrehozásáról, vagy már létező szoftverek integrációjáról.

Az IBM új termékei között megtaláljuk a Rational Rapid Developer elnevezésű gyors, architekturált alkalmazásfejlesztési (ARAD -- architected rapid application development) környezetet, amely megkönnyíti a szoftverfejlesztők számára a jó minőségű, skálázható és üzleti színvonalú JavaTM 2 Enterprise Edition (J2EE) alkalmazások fejlesztését.

Az IBM Rational Rapid Developer programja a fejlesztők széles közössége számára teszi hozzáférhetővé a J2EE erejét egy olyan vizuális modell-alapú fejlesztői környezet létrehozásával, amely a kódolás nagy részének automatizálásával leveszi a fejlesztők válláról a J2EE számos nehézségét. A korábbi gyorsfejlesztési eszközökkel ellentétben az IBM Rational Rapid Developer vizuális modellező környezete olyan erős alaparchitektúrával rendelkező alkalmazások kidolgozását is lehetővé teszi a fejlesztők számára, amelyek megkönnyítik a szervezet igényeinek megfelelő, csúcsminőségű szabványalapú alkalmazások felépítését.

Az IBM Rational "Extended Development Experience" szoftvere problémamentes tervezési és fejlesztési környezetet biztosít az IBM Rational XDE termékcsalád integrálásával az IBM WebSphere Studio-ba, Eclipse-be és a Microsoft Visual Studio.NET-be. Ez a kombináció közvetlen munkát tesz lehetővé az integrált fejlesztői környezetben (IDE -- Integrated Development Enviroment).

A Rational XDE Tester olyan új tesztautomatizálási szoftvert képvisel, amely az Eclipse alapján készült az IBM WebSphereR Studio 5.0 és Eclipse 2.0 programokhoz. Feladata a szoftver JavaT kliensek és internetes alkalmazások funkcionális tesztelése.

Az IBM Rational XDE Developer Plus programját, amelyet korábban Rational XDE Professional Plus néven vált ismertté, most egy vizuális nyomkövetőnek nevezett új ellenőrző funkcióval látták el. Az új funkció segítségével a felhasználók megjeleníthetik az alkalmazások futásidejű hibáit és a kapcsolódó egységes modellező nyelven (UML -- associated unified modelling language) mintákat hozhatnak létre. A Rational XDE új változata problémamentesen integrálható a Rational PurifyPlus-szal, és lehetővé teszi a fejlesztők számára a Java, a Visual C+ és a Visual Basic.NET támogatott verzióinak alkalmazását.

Az IBM Rational XDE Tester és az IBM Rational XDE Developer bővítései közelebb hozzák egymáshoz a tervezést és a tesztelést, miáltal a tervezőcsoportok ugyanabban az integrált fejlesztői környezetben (IDE) modellezhetik, fejleszthetik és tesztelhetik alkalmazásaikat. Ezek az új termékek együttesen nyújtanak segítséget a szoftverfejlesztési ciklusban korábban tapasztalt hiányosságok kiküszöbölésében, amelynek segítségével csökkenthetők a projekt fejlesztési költségei és kockázatai.

"A ma bemutatott új termékek megerősítik az IBM szoftverplatformját, és segítséget nyújtanak az ügyfeleknek, hogy integrált és nyitott igényalapú vállalkozásokat hozhassanak létre" -- nyilatkozta Mike Devlin, az IBM Software Group Rational Software igazgatója. "Az IBM Rational olyan látásmódot és alkalmazásokat nyújt ügyfelei számára, amelyek segítségével kihasználhatják az üzleti alkalmazásokból, a szoftvertermékekből és a rendszerekből fakadó előnyöket.

Az IBM Rational elkötelezett a heterogén fejlesztési környezetek támogatásával szemben. Alkalmazásai támogatják az összes fontosabb operációs rendszert és technológiát, beleértve a Java-t, J2EE-t, Linuxot, Microsoft.NET-et, a C-t és C++-t, valamint számos egyéb beágyazott operációs rendszert és nyelvet is.

Az Egyesült Államokban az IBM Rational Rapid Developer v2003 ára 5 995 USD, míg az IBM Rational XDE Tester v2003 2 995 USD, az IBM Rational XDE Developer v2003 2 995USD, az IBM Rational XDE Developer Plus pedig felhasználónként 4 195 USD áron lesz megvásárolható, míg az IBM Rational Suite v2003 különböző verziói 3 995 USA dollártól kezdődnek "node-locked" licencenként (egy számítógép egy felhasználónevéhez kötött és csak egy operációs rendszeren használható jogosultság).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról