Szerző: Barna József

2003. május 21. 10:48

A várakozásoknál jobb eredményekről számolt be a HP

[Noguchi, WSJ] A Hewlett-Packard tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat árbevétele és nyeresége egyaránt felülmúlta az elemzők várakozásait.

[Noguchi, WSJ] A Hewlett-Packard tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat árbevétele és nyeresége egyaránt felülmúlta az elemzők várakozásait.

A HP az április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben 18,0 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben az előző negyedév 17,9 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat nettó nyeresége 659 millió dollárra, részvényenként 22 centre rúgott, míg egy évvel korábban -- a Compaq eredményei nélkül -- 252 millió dollár, részvényenként 13 cent volt. Az egyszeri költségeket nem számolva a profit részvényenként 29 centet tett ki. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 17,7 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 27 centes nyereséget jeleztek előre.

"Stabil negyedévet zártunk, amelynek során mind árbevételünket, mind pedig nem GAAP [általánosan elfogadott számviteli elvek] szerinti üzemi eredményünket sikerült javítanunk az előző negyedévhez képest" -- nyilatkozta a bejelentés kapcsán Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója "A nagyvállalati rendszerek üzletága 3 százalékos növekedést produkált, és ezzel megközelítette a nyereségküszöböt. A HP Services 2 százalékos forgalombővülést és markáns nyereséget ért el, a személyi rendszerek üzletága pedig a szezonális trenddel dacolva megőrizte árbevételszintjét és nyereségességét. A nyomtatás és képalkotás üzletága 13 százalékkal növekedett az elmúlt év megfelelő időszakához képest. Árbevétele -- a megszokott szezonális ingadozással összhangban -- 1 százalékkal elmarad az előző negyedév szintjétől, nyeresége viszont 1 százalékkal magasabb a három hónappal korábbi értéknél."

"A fúzió után 12 hónappal máris 3,5 milliárd dolláros, éves szintre vetített megtakarításról számolhatunk be a szerkezeti költségek terén. Üzleti modellünk révén mind árbevételünk, mind pedig profitunk összetétele kiegyensúlyozottabb a korábbinál, és 2,5 milliárd dollárt meghaladó, működésből származó készpénzforgalmunk is minden eddigi szintet felülmúl" -- fűzte hozzá Fiorina.

A HP nagyvállalati rendszerek üzletágának árbevétele 3 százalékkal 3,9 milliárd dollárra emelkedett az előző negyedévhez képest. A bővülésben az ipari szabványos szerverek (7%) és az adattárolási megoldások (5%) jártak az élen. Az üzletág 83-ról 7 millió dollárra, azaz 92 százalékkal mérsékelte üzemi veszteségét a második negyedévben.

A személyi rendszerek üzletág 5,1 milliárd dolláros árbevételt és 21 millió dolláros üzemi nyereséget ért el. Az előző negyedvében a részleg 33 millió dolláros profitot realizált. A HP Services árbevétele az informatikai szolgáltatások piacának recessziója és a tanácsadási piac tartós túlkínálata ellenére 2 százalékkal 3,0 milliárd dollárra nőtt az előző negyedévhez képest. Az üzletág 301 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 9,9 százalékának felel meg, és 1,6 százalékponttal kevesebb az első negyedévben jelentett értéknél.

A HP képalkotási és nyomtatási üzletága 5,5 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami éves szinten 13 százalékos növekedést, az előző negyedévhez képest viszont 1 százalékos csökkenést jelent. A 918 millió dolláros üzemi eredmény 1 százalékkal meghaladja az előző három hónap eredményét. A cég teljes tulajdonú leányvállalataként működő HP Financial Services 501 millió dolláros árbevételről és 21 millió dolláros nyereségről számolt be.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévre vonatkozóan a HP nem adott konkrét előrejelzéseket. Fiorina csupán azt közölte, hogy a vállalat a második pénzügyi félév során eléri az elemzők által várt 36,4 milliárd dolláros árbevételt és részvényenként 62 centes nyereséget. Azonban mint hozzátette, rövid távon nem mutatnak jelek a kereslet ugrásszerű javulására.

A HP tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 1 százalékkal 17,05 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után 18,36 dollárra ugrott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról