Szerző: Ady Krisztián

2003. május 20. 20:57

Megkezdte mobiltelefonokba szánt szerves kijelzői sorozatgyártását az Opto Tech

[DigiTimes] Az Opto Tech nemrég jelentette be, hogy megkezdte 1,1 és 1,2 méretű, 256-szín bemutatására képes, úgynevezett passzív-mátrix szerves (OLED) kijelzői sorozatgyártását. Az új kijelzőket a Dél-Koreában és Kínában piacra kerülő mobiltelefonok másodlagos kijelzőjeként lehet majd felhasználni.

[DigiTimes] Az Opto Tech nemrég jelentette be, hogy megkezdte 1,1 és 1,2" méretű, 256-szín bemutatására képes, úgynevezett passzív-mátrix szerves (OLED) kijelzői sorozatgyártását. Az új kijelzőket a Dél-Koreában és Kínában piacra kerülő mobiltelefonok másodlagos kijelzőjeként lehet majd felhasználni.


Az Opto Tech kijelzője egy PDA-prototípusban

A tajvani vállalatnak jónak mondható, 70 százalék körüli kihozatali arányt sikerült elérnie az OLED technológiájú kijelzők gyártása során, ezért a kijelzők ára 20 dolláros árszint alá csökkenhetett. A szerves kijelzők azonban még így is jóval drágábbak a hasonló méretű TFT LCD-knél, s több mint 50 százalékkal többe kerülnek a hasonló méretű, széleskörűen használt STN LCD-kijelzőknél.

Az Opto Tech hozzávetőleg 20000 darab OLED kijelző szállítására számít ebben a hónapban, a harmadik negyedévtől pedig havi 50000 darab elkészítését tartja reálisnak. A vállalat igen optimista a szerves kijelzők jövőjét illetően: a negyedik negyedévre két újabb gyártósor beindítását tervezi.

A cég márciusban mutatta be 256-színű kijelzők próbapéldányait az érdeklődők számára, s nemrég beszámolt 262144 szín kijelzésére képes OLED kijelzőiről is, melyek 2 és 3,1"-os méretben lesznek elérhetőek. Ezek a kijelzők már a telefonok fő kijelzőjeként is használhatók lesznek, de alkalmazni lehet majd őket digitális kamerákban és kéziszámítógépekben is.

A szerves kijelzők rendkívül kedvező paraméterekkel rendelkeznek a hagyományos LCD-kijelzőkkel szemben: lényegesen alacsonyabb az energiafogyasztásuk, jobb reakcióidővel rendelkeznek, valamint nem igényelnek háttérvilágítást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról