Szerző: roberto

2003. május 20. 15:06

Megjelent az UHU-Linux Tűzfal első kiadásra jelölt változata

[uhulinux.hu] Tegnap megjelent az UHU-Linux Tűzfal 1.0 első kiadásra jelölt

[uhulinux.hu] Tegnap megjelent az UHU-Linux Tűzfal 1.0 első kiadásra jelölt változata. A készülő termék az UHU-Linux család második tagja lesz, az asztali felhasználóknak szánt UHU-Linux Office 1.0 még április végén vált letölthetővé. A most kiadott céldisztribúció a 2.4.20-as kernelre és a glibc 2.3.2-es kiadására épül, tartalmaz néhány alapvető szerverszoftvert, köztük a BIND DNS-szervert, az OpenSSH-t, a Postfix levelezőszervert, továbbá egyéb konzolos eszközöket, például fájlkezelőt (Midnight Commander) vagy a GNU C fordítót (GCC).

A tűzfalfunkciókat a magyar fejlesztésű Zorp csomag biztosítja, egyébként a rendszer alapjai többé-kevésbé azonosak az UHU-Linux Office változatával. Bártházi András, az UHU-Linux csapat kommunikációs felelőse lapunknak elmondta, hogy a tűzfal változatban használt kernel biztonságosabb alapbeállításokkal rendelkezik, mint az asztali UHU rendszermagja.

A sajtóközlemény szerint az UHU fejlesztői a Tűzfal kiadásával igyekeznek a szerver operációs rendszerek felé is nyitni, tovább növelve a szabad szoftverek hazai felhasználási lehetőségeit. A 125 MB-os, CD-re írható, ISO formátumú állományban elérhető telepítőkészlet a www.uhulinux.hu/download címről kiindulva tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról