Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 20. 09:52

Olcsó Intel-alapú szervereket dobott piacra a Sun Microsystems

[CNET] A Sun Microsystems tegnap két alsó árkategóriás, Intel Xeon processzorra épülő szervert jelentett be és közölte, hogy a jövőben szorosabban működik együtt az Oracle szoftverfejlesztő céggel.

[CNET] A Sun Microsystems tegnap két alsó árkategóriás, Intel Xeon processzorra épülő szervert jelentett be és közölte, hogy a jövőben szorosabban működik együtt az Oracle szoftverfejlesztő céggel.

A Sun Fire V60x és V65x szerverek egy vagy két Intel Xeon processzort tartalmaznak és már 2450 dolláros áron megvásárolhatók. A gépeket Solaris 9 vagy Linux operációs rendszerrel szállítja a Sun. A Sun Fire V60x egy 1U magas konstrukció, amely 2,8 GHz-es processzorokkal és 2 PCI-X bővítőhellyel készül, a V65x 2U magas, 6 PCI-X bővítőhellyel rendelkezik és 3,06 GHz-es Xeon chipekkel is rendelhető.

A San Franciscóban rendezett sajtótájékoztató résztvevője volt Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója is, aki bejelentette, hogy vállalata elkészíti szoftvereinek Solaris x86 operációs rendszeren futó változatát is. Az Oracle szoftverei már korábban is elérhetők voltak a SPARC processzoros Sun rendszerekre, de a vállalat eddig hanyagolta a Solaris x86 támogatását.

Még maga Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója is elismerte, hogy a Solaris x86-ot mostohagyerekként kezelték a cégnél. "Az elmúlt 4-5 évben nem mindenben tudtuk tartani a Solaris x86-ra vonatkozó ígéreteinket" -- mondta McNealy utalva többek között arra is, hogy az operációs rendszer x86 processzorokon futó változatának fejlesztését a Sun egy átmeneti időre fel is függesztette, amely világszerte óriási felháborodást váltott ki.

A rendezvényen Scott McNealy azt is közölte, hogy vállalata forgalmazni fogja a Red Hat Linux operációs rendszert, a Red Hat pedig a Sun Java alkamazásfuttatási környezetét építi be szoftverébe. A megállapodások révén a Sun elérte, hogy Intel processzoros szerverein ugyanazok a szoftverek fussanak, mint bármelyik piaci versenytárs (HP, IBM, Dell) Intel-alapú szerverén.

Larry Ellison a rendezvényen tartott beszédében felhívta a figyelmet a fürtözött rendszerekben rejlő lehetőségekre. "A számítástechnika jövőjét az olcsó darabokból összeállított rendszerek jelentik. Nagyobb teljesítményt és megbízhatóságot nyújtanak" -- mondta Ellison. McNealy közölte, hogy a bejelentett Xeon-alapú szerverek hardver-szinten tökéletesen megegyeznek a versenytársak által kínált gépekkel, ugyanazok a távol-keleti gyártók szerelik össze őket.

A Sun szerverek abban különböznek a vetélytársaktól, hogy Solaris operációs rendszerrel is rendelhetők. McNealy rámutatott, hogy a legtöbb vállalarnál már vannak Solaris operációs rendszert futtató Sun szerverek, ezért a V60x és V65x megvásárlásával költségcsökkentést lehet elérni, hiszen az új gépeken ugyanazok a szoftverek futtathatók és ugyanazokat a menedzsement-eszközöket lehet használni hozzájuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról