Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 19. 13:57

Részletek az AMD Opteron processzorokhoz tervezett ASUS SK8N alaplapról

A tajvani Asustek hamarosan piacra dobja SK8N alaplapját, amely az NVIDIA nForce3 Pro 150 chipkészletre épül. Az alaplapot AMD Opteron processzoros munkaállomások építéséhez ajánlja a távol-keleti gyártó.

A tajvani Asustek hamarosan piacra dobja SK8N alaplapját, amely az NVIDIA nForce3 Pro 150 chipkészletre épül. Az alaplapot AMD Opteron processzoros munkaállomások építéséhez ajánlja a távol-keleti gyártó.

Az Opteron-alapú munkaállomásokba szánt nForce3 Pro 150 támogatja a 8x AGP interfészt, rendelkezik 10/100 Ehernet-, Ultra ATA-133-, RAID- és USB 2.0-vezérlővel, valamint egy AC'97 audikodekkel. A lapka továbbá képes egyes hálózati műveletek gyorsítására is. Az nForce3 Pro 3,6 Gbyte/sec sávszélességű Hyper-Transport interfészen keresztül kommunikál a processzorral.

Az ASUS SK8N alaplap ATX kivitelű, Socket 940 processzorfoglalattal, 4 DDR DIMM aljzattal, 1 AGP8X és 5 PCI bővítőhellyel rendelkezik. Az alaplap legfeljebb 8 Gbyte memóriát támogat, amelyetk DDR200, DDR266 vagy DDR333 szabványúak lehetnek. Az AK8N integrált Promise Serial-ATA RAID vezérlőt, RealTek 10/100 Mbps Ethernet-kontrollert, valamint egy 5.1 csatornás ALC650 hangchipet is tartalmaz, amelyhez S/PDIF kimenet is tartozik.

A specifikációk alapján úgy tűnik, az ASUS a teljesítményre éhez otthoni felhasználókra is gondolt alaplapjával. Ezt támasztja alá, hogy az SK8N dokumentációjában említést tesz túlhajtási lehetőségekről is, amelyeket BIOS-ból lehet eszközölni. A stabilitás érdekében a memória működési feszültségét is át lehet állítani. Egyelőre természetesen nem tudni, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő Opteron chipek túlhajthatók-e egyáltalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról