Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 19. 10:40

A Microsoft megvásárolta a Unix licencét

[WSJ, HWSW] A Microsoft bejelentette, hogy licenceli az SCO Grouptól a Unix operációs rendszerrel kapcsolatos technológiákat, szabadalmakat, valamint hozzáférést kap a forráskódhoz is. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A redmondi vállalat közleménye szerint az SCO szóban forgó szabadalmai rendkívül fontosak és a cég arra buzdítja a szoftverpiac többi szereplőjét is, hogy licenceljék azokat.

[WSJ, HWSW] A Microsoft bejelentette, hogy licenceli az SCO Grouptól a Unix operációs rendszerrel kapcsolatos technológiákat, szabadalmakat, valamint hozzáférést kap a forráskódhoz is. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A redmondi vállalat közleménye szerint az SCO szóban forgó szabadalmai rendkívül fontosak és a cég arra buzdítja a szoftverpiac többi szereplőjét is, hogy licenceljék azokat.

Az SCO bejelentette, hogy a közelmúltban egy másik jelentős vállalat is licencelte a Unixszal kapcsolatos szabadalmait, azonban ennek a vállalatnak a kilétét nem hozták nyilvánosságra. "Az eddig megkötött megállapodások igen jelentősek" -- mondta Darl McBride, az SCO elnök-vezérigazgatója. A Linux egyik legnagyobb támogatója a HP, de McBride nem erősítette meg azokat a híreket, amelyek szerint ez a vállalat lenne a "nem azonosított" licencpartner.

A UNIX rendszerek több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza, az első verziók a hatvanas évek legvégén készültek el az AT&T-nél. Az AT&T a rendszerhez kapcsolódó jogokat később a Novell Networksnek adta el, a Novell pedig 1995-ben továbbadta azokat a Santa Cruz Operation-nek (SCO). A Caldera 2001-ben fuzionált az SCO UNIX-os részlegével, és a cég Caldera International néven futott tovább egészen tavaly szeptemberig. A Caldera ekkor SCO Group-ra változtatta nevét, amely egyben egy új piaci stratégiát is jelentett a vállalat számára: a korábbiaknál jóval nagyobb hangsúlyt helyeztek a piacra már régóta bevezetett SCO UNIX technológiára, miközben persze megtartották a linuxos termékvonalat is.

Az SCO március első napjaiban keresetet nyújtott be az IBM ellen, amelyben a cég szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért. Érdekesség, hogy az IBM ellen indított perben az SCO-t a Boies, Schiller & Flexner ügyvédi iroda képviseli, amelynek vezető jogásza, David Boies a Microsoft ellen indított antitröszt eljárás egyik kulcsfigurája volt.

Az SCO szerint az IBM lehetővé tette linuxos, ám korábban UNIX rendszereket fejlesztő munkatársai számára, hogy felhasználják UNIX-os tapasztalataikat Linux környezetben is, és így vált lehetségessé a Linux, mint vállalati rendszer elterjedése. A Linux gyors fejlődése -- például a többprocesszoros rendszerek kezelése terén -- az SCO szerint nem lett volna elképzelhető az SCO szellemi tulajdonát képező UNIX rendszerek jogvédett technológiáinak ismerete nélkül, ugyanakkor a cég a folyamatban lévő eljárásra való hivatkozással eddig megtagadta a kérdéses kódrészletekre való pontos hivatkozást.

A szakma rendkívüli felháborodással fogadta az SCO lépését, elsősorban azt, hogy az SCO máig nem hozta nyilvánosságra, a Linux operációs rendszernek pontosan mely részei sértik a vállalat szabadalmait. Az SCO szerint a titoktartásra azért van szükség, hogy a nyílt operációs rendszer fejlesztői a vizsgálat lezárása előtt ne tudják megváltoztatni vagy éppen eltávolítani a szóban forgó programrészleteket. "Ez úgy hangzik, mintha azt mondanák: mutassátok meg a fegyveren levő ujjlenyomatokat és letöröljük őket" -- mondta Darl McBride.

Mivel a redmondi cég kisebbségi részvényese volt az SCO-nak, egyesek szerint a vállalat célja csupán a Linux előretörésének fékezése. Olyan pletykák is szárnyra kaptak, amelyek szerint az SCO által az IBM ellen indított pert a háttérből a Microsoft pénzeli. A szoftvergyártó óriás szóvivője határozottan cáfolta, hogy a Microsoft segítené az SCO-t a jogi eljárásban. A szóvivő közleménye szerint a vállalat azért licencelte az SCO szóban forgó technológiáit és szabadalmait, hogy szoftverei együtt tudjanak működni a unixos szoftverekkel anélkül, hogy bármilyen szellemi tulajdon sérülne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról