Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 19. 10:07

A Novell exteNd megkapta a "Java-ellenőrzött" minősítést

A Sun Microsystems segít a vállalatoknak a Java ígéretének (egyszer megírni, bárhol futtatni) elérésében,

A Sun Microsystems segít a vállalatoknak a Java ígéretének (egyszer megírni, bárhol futtatni) elérésében, ezért bejelentette az első "Java Verified" alkalmazásokat, amelyek teljesítették a Java AVK-t és megszerezték a Java Verified licencet. A Novell exteNd termékcsalád most már "Java Verified" a J2EE-kompatibilis alkalmazásszerverek közötti hordozhatóság tekintetében. A Java Verification megjelölés magába foglalja a Novell által több mint két éve folytatott tesztelést, amely biztosítja, hogy az integráció- és portálszerverek, a Novell exteNd Composer és a Novell exteNd Director futtathatók legyenek a piacvezető J2EE alkalmazásszervereken.

A "Java Verified" megjelölés elérése érdekében a Novell az exteNd Composer integrációszervert és a Novell exteNd Director szervert tesztelte a Sun Microsystemstől származó Java AVK ellenében. A tesztek sikeres befejezése és a Java Verified licenc megszerzése után a Novell exteNd termékek most már hitelesítetten, minden J2EE kompatibilis alkalmazásszervere telepíthetők.

Ez a megkülönböztetés azért szükséges, mert a J2EE ígért hordozhatósága ellenére annak egyedi megvalósításai forgalmazónként változnak. A Java Verified Program azért jött létre, hogy azonosítani lehessen azokat a vállalati alkalmazásokat, amelyek kifejezetten a J2EE-kompatibilis megvalósítások közötti hordozhatóságra készültek -- és ez a legfontosabb megkülönböztető jegye a Novellnek és a Novell exteNd webes alkalmazásfejlesztő készletének.

"A J2EE forgalmazók nagy része nem akarja, hogy a felhasználók hordozgassák az alkalmazásaikat különböző szerverekre, mivel a J2EE motorjának 'bezárása' kulcsfontosságú része a termékstratégiájuknak" -- mondta David Litwack, a Novell webalkalmazás- fejlesztő részlegének vezető alelnöke. "A Novell nem akarja az előítéleteit az ügyfeleire rákényszeríteni, mi meghagyjuk a választás szabadságát -- mindenki a saját döntése alapján telepítheti a Novell exteNdet az operációs rendszerére és a J2EE alkalmazásszerverre."

Míg a Novell exteNd csomag egy vállalati szintű alkalmazásszervert nyújt az azt igénylő ügyfeleknek, a Novell a Java Verified minősítésű Novell exteNd Composer integráció- és a Novell exteNd Director portálszerverre összpontosítja a fejlesztést. A mai szolgáltatásorientált alkalmazások építéséhez a felhasználóknak tudniuk kell meglévő vállalati rendszerekből szolgáltatásokat létrehozni, ezeket ráhangolni üzleti folyamatokra, használni őket, valamint azokat úgy a végfelhasználóra szabni és biztonságosan átadni, hogy úgy tűnjön, mintha az alkalmazást az egyedi használatra fejlesztették volna ki. Fontos, hogy ezek a fejlett alkalmazások integrációs, interakciós és személyazonosság-kezelő képességekkel rendelkezzenek, és iparági szabványokra épüljenek az ügyfelek befektetésének védelme érdekében.

A Novellnek a Java iparág fejlesztése iránt elkötelezettségét jelzi az is, hogy idén nyárra tervezi a NetWare 6.5-tel együtt járó J2EE- kompatibilis Novell exteNd alkalmazásszerver megjelenését is. A jelentős Novell NetWare bázis most már fejleszthet és tesztelhet J2EE alkalmazásokat a NetWare platformon, majd telepítheti azokat NetWare vagy más, tetszés szerinti platformra. A NetWare jövőbeli verzióiban az ügyfeleknek lehetőségük lesz a Linuxot is, mint támogatott alkalmazásszerver-platformot választani -- ezzel is csak tovább terjesztve a Novell vezető helyzetét a nyílt szabványok, a platformfüggetlen számítástechnika területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról