:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 16. 16:12

Hamarosan a Nokia is bemutatja digitális tollát

A Nokia hamarosan piacra dobja digitális tollát, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a mobiltelefonokkal. A mobiltelefonra küldött írást vagy rajzot a felhasználók MMS üzenetben küldhetik tovább.

A Nokia hamarosan piacra dobja digitális tollát, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a mobiltelefonokkal. A mobiltelefonra küldött írást vagy rajzot a felhasználók MMS üzenetben küldhetik tovább.

Az SU-1B névre keresztelt termékkel hagyományos papírra is lehet írni, azonban a Nokia által forgalmazott speciális papírra speciális vezérlőjelek vannak nyomtatva, amelyek megkönnyítik a használatot. A leírt szöveget vagy lerajzolt képet a telefon Bluetooth kapcsolaton keresztül GIF formátumban küldi el a mobiltelefonnak vagy a számítógépnek.

Természetesen a toll beépített memóriával is rendelkezik, a Nokia szerint akár 100 A5 oldalt is teleírhat a felhasználó anélkül, hogy a memória megtelne. A tollhoz USB-s dokkolóállomás is tartozik, így a "dokumetumok" egyszerűen elküldhetők a számítógépnek. Az írott szöveg átalakításához azonban szövegfelismerő szoftverre van szükség, ezt a Nokia nem mellékeli a tollhoz.

A finn vállalat távol-keleti részlegének igazgatója elmonta, hogy a tollat a vállalat már számos kiállításon bemutatta, azonban a kereskedelmi forgalmazás csak a harmadik negyedévben kezdődik meg. Az árak egyelőre ismeretlenek, a Nokia szerint ez a piacoktól függően változó tényező lesz.

Az Ericsson már 2001-ben piacra dobta digitális tollát, amely ugyanúgy néz ki és ugyanúgy ír mint egy hagyományos toll, de a papírra nyomtatott, szabad szemmel alig látható pontozás, és egy, a tollba beépített infra-kamera segítségével képes saját helyzete meghatározásra. Ezt az információt a Bluetooth és a GPRS mobil telefon továbbítja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.