:

Szerző: roberto

2003. május 16. 11:22

Linus Torvalds sejti, hogy miért függesztette fel Linux-eladásait az SCO Group

[LinuxWorld, HWSW] Linus Torvalds, a Linux kernel atyja és a

[LinuxWorld, HWSW] Linus Torvalds, a Linux kernel atyja és a Linux fejlesztésének egyik kulcsfigurája tegnap az SCO Group körüli felhajtásról nyilatkozva elmondta a LinuxWorldnek, hogy valójában nincs túl sok hozzáfűznivalója az ügyhöz. Amint arról már korábbi híreinkben beszámoltunk, a utahi székhelyű SCO Group, amely az eredeti AT&T UNIX jogainak a birtokosa, átfogó marketingkampányt indított a Linux ellen, korábban pedig egymilliárd dollárra perelte be az IBM-et bizonyos UNIX-os technológiák Linuxba való átszivárogtatásáért.

Torvalds egyszerűen csak azt szeretné tudni, hogy a Linux rendszerek mely részeit találják gyanúsnak az SCO-nál, ugyanis erre a kérdésre az SCO már hónapok óta nem tud vagy nem akar egyértelmű választ adni; korábban azt mondták, hogy az ügy a kernelt nem érinti, majd később kiderült, hogy talán mégis, mindazonáltal a folyamatban lévő eljárásra való hivatkozással eddig az SCO megtagadta a kérdéses kódrészletek pontos megnevezését.

A finn programozó egyébként már azt is gyanítja, miért kellett a számos Linux-terméket is előállító SCO-nak hirtelen és látványosan kivonulnia a Linux-piacról. Az ok valószínűleg az lehet, hogy amíg ők maguk is terjesztik a Linuxot, addig rájuk is vonatkoznak a Linux rendszereket felépítő szoftverek legtöbbjéhez csatolt GNU GPL licencszerződés feltételei, a GPL-ben pedig egyebek közt az is szerepel, hogy a "vevők" jogait a szoftver kibocsátója nem korlátozhatja.

Ha tehát az SCO Group Linuxot forgalmaz, akkor saját maga bocsátja a GPL feltételeivel mások rendelkezésére a kérdéses, "UNIX-ból átszivárgott" kódrészleteket is, vagyis a saját, egyébként sem túl erős tárgyalási pozícióit rontja az IBM elleni ügyben, és erre valószínűleg az SCO ügyvédei is rájöttek. Torvalds véleménye a www.linuxworld.com-on olvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.