Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 16. 09:54

A várakozásoknak megfelelően növelte nyereségét és forgalmát a Dell

A Dell Computer csütörtökön este, a tőzsde zárása után tette közzé első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat nyeresége és forgalma az előrejelzéseknek megfelelően növekedett.

A Dell Computer csütörtökön este, a tőzsde zárása után tette közzé első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat nyeresége és forgalma az előrejelzéseknek megfelelően növekedett.

A texasi vállalat 9,5 milliárd dolláros forgalom mellett 598 millió dolláros, azaz részvényenként 23 centes nyereséget ért el. Egy évvel korábban a Dell 8,07 milliárd dolláros bevételről és 457 millió dolláros, azaz részvényenként 17 centes profitról számolt be. A cég eredményei minden tekintetben megfeleltek a saját előrejelzésének, illetve a First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők várakozásainak.

A tavalyi első negyedévhez képest a Dell 29 százalékkal növelte a leszállított PC-k számát, az értékesített szerverek száma pedig 40 százalékkal emelkedett. A jelenleg is tartó második negyedévre a vállalat 9,7 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 24 centes eredményt vár. A cég előrejelzése szerint a leszállított termékek száma 25 százalékkal emelkedik.

A Dell célja, hogy évi 60 milliárd dolláros bevételt érjen el. A vállalat ennek érdekében folyamatosan növeli részesedését a PC-k piacán. A cég képviselői szerint 1 százalékpontos piaci növekedés 2 milliárd dolláros éves forgalomemelkedésnek felel meg. A Dellnek tehát 30 százalékos piaci részesedést kell elérnie, ami szakértők szerint sem lehetetlen feladat.

A Dell az első negyedév során mutatta be nyomtatóit. A cég vezetői szerint a printerek népszerűsége felülmúlta a várakozásokat, ugyanis az előrejelzéseknél kétszer több fogyott belőlük. A Dell az év hátralevő részében további nyomtatókat dob piacra, azonban a vállalat nem számít arra, hogy a printerek a közeljövőben komoly hatással lesznek a pénzügyi eredményekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról