Szerző: roberto

2003. május 15. 18:00

Nyílt forráskódú eszközök a Mátrix második részének kelléktárában

A Mátrix második részének tegnapi/mai egyesült államokbeli premierje után

A Mátrix második részének tegnapi/mai egyesült államokbeli premierje után alig néhány órával itt is, ott is feltűntek a nagyobb linuxos oldalakon a filmmel foglalkozó írások. A legérdekesebb ezek közül talán az Nmap nevű portszkennert fejlesztő, "Fyodor" néven ismert hacker levele, aki a film bemutatója után rögtön világgá is kürtölte az nmap-hackers levelezőlistán, hogy saját alkotását látta felbukkanni az egyik főszereplő, a Trinityt alakító Carrie-Anne Moss kezében.


Az Nmap output vége és az "über SSH trükk" a Mátrixban

"Minden rendben ment egészen addig, amíg Trinitynek nem kellett hackelnie. Ó, nem! Biztos voltam benne, hogy egy buta, 'hackeres', 3D-s animált 'betörési jelenetet' fogunk látni. De nem! Trinity legalább annyira okos, mint amennyire vonzó! Előrántja az Nmap-ot (!!!), szkenneli a célját, nyitva találja a 22/tcp portot, és egy über ssh módszerrel folytatja!" -- írja Fyodor a levélben, amelyben egyébként azt is kéri, hogy amennyiben valakinek sikerülne felvételt készítenie az említett jelenetről, az mindenképp küldje el neki is, az "output tanulmányozása céljából"...

Természetesen az egyik legolvasottabb, nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó site-on, a Slashdoton is előkerült a téma, és valakinek már képernyőképei is vannak, amelyek fénysebességgel terjednek a hálózaton, így jutottak el szerkesztőségünkbe is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról