:

Szerző: Barna József

2003. május 15. 11:21

Az IBM óvatosan optimista

Sam Palmisano
Sam Palmisano
[WSJ] Az IBM elnök-vezérigazgatója, Samuel Palmisano óvatosan optimistán nyilatkozott a számítógépipar jövőjével kapcsolatban. A vállalatvezető meglátása szerint a leglátványosabb növekedés a szoftverek piacán, valamint a consulting és a szolgáltatások területén várható.

Amint azt Palmisano a vállalat éves befektetői konferenciáján elmondta, az iparágban "stabilizálódott a helyzet". Noha jóslatokba nem bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor érhet véget az iparág egyik legsúlyosabb válsága, mint fogalmazott: a mostani helyzet "jelentősen eltér az egy évvel ezelőttitől."

Palmisano egyben optimistán látja az IBM jövőjét. Meglátása szerint a vállalat felkészült arra, hogy azokra az üzletágakra építsen, amelyek az előrejelzések szerint a legdinamikusabban növekednek majd. Az IBM arra számít, hogy 2005-ben az iparág összes üzemi nyereségének 33 százaléka származik majd tanácsadásból és az üzleti folyamatok kihelyezéséből. A vállalat ezért erősített tavaly a PricewaterhouseCoopers tanácsadói üzletágának felvásárlásával, valamint az on-demand szolgáltatások bővítésével.

A szoftverek és szolgáltatások értékesítéséből származó nyereség az IBM becslése szerint szintén jelentősen nő, 2005-re eléri a 32 százalékot, míg 2000-ben csupán 25 százalék volt. A vállalat az elmúlt évben számos kisebb szoftverfejlesztő céget vásárolt fel. A hardverek piacán már kevésbé rózsás a helyzet. A Palmisano által bemutatott prognózisok szerint a szerverek és személyi számítógépek forgalmazása utáni profit 2005-re az iparág teljes nyereségének 10 százalékára esik vissza a tavalyi 19 százalékról.

A vállalatvezető ugyanakkor közölte, hogy az IBM hagyományos erősségének számító hardver üzletágban is versenyképesek kívánnak maradni. Jóslata szerint a Nagy Kék jövőre átveheti a vezető pozíciót az EMC-től a tárolóeszközök piacán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.