Szerző: Barna József

2003. május 14. 09:46

Hordozható PlayStation játékkonzolt dob piacra a Sony

A Sony Computer Entertainment a Los Angeles-i E3 szakkiállításon tegnap bejelentette, hogy jövőre piacra dobja hordozható PlayStation játékkonzolját. A PSP (PlayStation Portable) a Nintendo Game Boy Advance és a Nokia N-Gage készülékekkel száll ringbe.

[HWSW] A Sony Computer Entertainment a Los Angeles-i E3 szakkiállításon tegnap bejelentette, hogy jövőre piacra dobja hordozható PlayStation játékkonzolját. A PSP (PlayStation Portable) a Nintendo Game Boy Advance és a Nokia N-Gage készülékekkel száll ringbe.

A PSP egy szélesvásznú, 16:9 képarányú, 480 x 272 pixeles felbontású háttérvilágításos TFT LCD kijelzővel rendelkezik. A készülékben egy 90 nanométeres technológiával előállított integrált processzor teljesít szolgálatot, amely továbbfejlesztett 3D-megjelenítési képességekkel bír, így egyebek mellett támogatja lekerekített felületeket (NURBS, Non-Uniform Rational B-Spline). A konzol alkalmas lesz MPEG4 formátumú videofelvételek lejátszására is.

A PSP a Sony által kifejlesztett Universal Media Disc (UMD) lemezeket kezeli, amely 60 milliméter átmérőjű és 1,8 Gbyte adat tárolására alkalmas. A lemezeket másolásvédelemmel látja el a vállalat. A készülék USB 2.0 interfészen keresztül köthető össze további PSP vagy PlayStation 2 konzolokkal és egyéb eszközökkel, illetőleg rendelkezik Memory Stick bővítőhellyel is.

A PSP bejelentése kapcsán Ken Kutaragi, a SCEI elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a PlayStation és PlayStation 2 konzolok sikerére építve a vállalat befolyásos szerepre kíván szert tenni a hordozható konzolok piacán is. Mint hozzátette, a PSP "a 21. század walkmanje."

A PSP-hez szánt szoftverfejlesztő eszközök idén ősztől lesznek hozzáférhetőek, míg a konzol a jelenlegi tervek szerint 2004 negyedik negyedévében kerül piacra. A Sony a készülékkel kapcsolatos további technikai részleteket később hozza nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról