Szerző: Barna József

2003. május 13. 11:54

Új VIA-lapkakészletek az AMD új processzorához

A VIA Technologies ma bejelentette, hogy hamarosan megjelenő lapkakészletei támogatják az AMD legújabb, 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorát. A tajvani vállalat két chipsetet dob piacra: a KT600 júniusban jelenik meg, míg az integrált grafikus maggal rendelkező KM400A valamivel később.

[HWSW] A VIA Technologies ma bejelentette, hogy hamarosan megjelenő lapkakészletei támogatják az AMD legújabb, 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorát. A tajvani vállalat két chipsetet dob piacra: a KT600 júniusban jelenik meg, míg az integrált grafikus maggal rendelkező KM400A valamivel később.

KT600 egyetlen újdonsága, hogy hivatalosan is támogatja a 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorokat. További specifikációit tekintve a KT600 megegyezik a KT400A-val, és tűkompatibilis azzal, így az alaplapgyártók egyszerűen térhetnek át az új modellre. A két termék gyors egymásutánisága lehet az oka annak, hogy egyelőre nem kerültek piacra a KT400A chipes alaplapok: a gyártók mérlegelik, a várhatóan rövid termékciklus tükrében érdemes-e egyáltalán felhasználni a lapkát.

Amint ismert, a KT400A chipkészlet immár hivatalosan is támogatja a DDR400 SDRAM memóriát, valamint a hangzatos nevű FastStream64 Memory Controller technológiát. A FastSteam64 működési elve gyakorlatilag megegyezik az nForce-ból már ismert DASP-pal (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor). A VIA állítása szerint -- és ennek az első tesztek ellentmondanak -- a FastStream64-nek köszönhetően a KT400A memóriasebessége még az nForce2-ét is felülmúlja. A tajvani cég szerint a KT400A 10 százalékkal gyorsabb, mint elődje, a KT400.

A KT400A és a KT600 jelentős újdonsága a teljesen új, VIA VT8237 southbridge chip, amely az ATA/133 perifériák kezelésén túl négy Serial ATA meghajtó vezérlésére is képes, támogatja a RAID technológiát, valamint nyolcportos USB 2.0-vezérlővel, hálózati-vezérlővel, HomePNA-vezérlővel és hatcsatornás, Sensaura-kompatibilis hangprocesszorral rendelkezik. A northbridge és southbridge chipeket 533 MB/sec sávszélességű 8X V-Link busz köti össze.

Az integrált UniChrome grafikus maggal rendelkező KM400A szintén támogatja a 400 MHz-es rendszerbuszt igénylő Athlon processzorokat, és képes kezelni a DDR400 szabványú memóriamodulokat. A lapka nem rendelkezik a FastStream64 memóriavezérlővel. A KM400A mellé a gyártók a VT8235CE vagy a VT8237 south bridge-et társíthatják.

A KT600 a várakozások szerint júniusban kerül piacra, a KM400A premierjével kapcsolatban azonban a VIA nem hozott nyilvánosságra részleteket. A lapka minden bizonnyal még a nyáron megjelenik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról