Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. május 12. 20:31

Az IHM szerint nincs változás a vezeték nélküli szolgáltatás szabályozásában, csak egy kicsi

Félreértésre hivatkozik az informatikai és Hírközlési Minisztérium az áprilisban napvilágot látott 2,4 GHz-re vonatkozó rendelet múlt héten megjelent értelmezésével kapcsolatban. A minisztériumi közlemény hivatott rendet teremteni az értelmező cikkekk révén összezavart szolgáltatói fejekben, ám a vezeték nélküli szolgáltatók képviselőiben további kérdések merültek fel.

[HWSW] Félreértésre hivatkozik az informatikai és Hírközlési Minisztérium az áprilisban napvilágot látott 2,4 GHz-re vonatkozó rendelet múlt héten megjelent értelmezésével kapcsolatban. A minisztériumi közlemény hivatott rendet teremteni az értelmező cikkekk révén összezavart szolgáltatói fejekben, ám a vezeték nélküli szolgáltatók képviselőiben további kérdések merültek fel.

Egy hét alatt született meg a rendelet értelmezését magyarázó közlemény az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) sajtóirodájától. A rendelet nem változik, ám a minisztérium értelmezése szerint továbbra is lehet kültéren, illetve 2,5 milliwatt feletti teljesítményű berendezésekkel szolgáltatni.

A minisztérium szerint a rendelet mindenekelőtt a gyártókra – beleértve a berendezéseket forgalomba hozókat, illetőleg az importálókat - vonatkozik, ám az nem derül ki a közleményből, hogy a "mindenekelőttön" kívül kikre még. A rendelet -- mint a kommünikéből kiderül -- nem tartalmaz változást a korábbi szabályozáshoz képest, a gyártóknak a rádióberendezésekről és a távközlő végberendezésekről, valamint megfelelőségük elismeréséről a kültéri használatra szánt RLAN berendezés forgalomba hozatali szándékát nyilvántartásba vétel céljából továbbra is be kell jelentenie a Hírközlési Területi Hivatalnak (HTH).

A szolgáltatók tehát csak olyan berendezést használhatnak, amelyet a HTH korábban jóváhagyott. Ha csak ennyi az értelmezés lényege -- mondta lapunknak Gaál Zsolt, a vezeték nélküli internetszolgáltatók alakuló érdekvédelmi szervezetének tagja -- akkor megnyugtató, ám ha minden egyes olyan berendezés megfelelőségi tanúsítványát a szolgáltatóknak kell beszerezniük, melyeket más eszközökből alakítottak át, akkor a tanúsítványonkénti laborvizsgálat három és fél milliós költsége jelentősen megdrágíthatja a szolgáltatást. A rendeletet magyarázó állásfoglalás annyi változást azért mégiscsak elismer, hogy ha a berendezés nem szerepel a HTH nyilvántartásban, akkor a szolgáltatóknak kell bejelenteniük

Mint Gaál elmondta: nem nagyon lehetett mit félreérteni a rendeleten, mivel ott szó szerint az szerepel, amit a múlt héten kifogásoltak, azaz a beltéri felhasználásra vonatkozó korlátozás, illetve egy kültériként adatátvitelre is használható másik sávon a 2,5 mW-os teljesítménycsökkentés. Ám ha a minisztérium valóban csak a gyártókra vonatkoztatja a rendeletet (ami a közlönyben nem jelent meg), és a szolgáltató nem minősül gyártónak, ha átalakít egy beltérre szánt berendezést, akkor mindenki megnyugodhat.

Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó minisztériumi illetékes korábban azt mondta: a 2,4 GHz-es frekvenciára vonatkozó korlátozások valóban életbe léptek, s néhány év múlva lesz csak lehetőség arra, hogy -- egy másik frekvencián -- újra szolgáltassanak kültéren az ISP-k.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról