Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. május 13. 11:08

Bejegyezték a százezredik magyar domaint -- olcsóbb lett a regisztráció

Ünnepelhet a magyar netes társadalom: bejegyezték a százezredik .hu végződésű internetcímet. A százezredik domainnévre 11 és fél évet kellet várni, az első magyar domaint, a sztaki.hu -t ugyanis ennyi idővel ezelőtt, 1991. október 7-én regisztrálták.

[HWSW] Ünnepelhet a magyar netes társadalom: bejegyezték a százezredik .hu végződésű internetcímet. A százezredik domainnévre 11 és fél évet kellet várni, az első magyar domaint, a sztaki.hu-t ugyanis ennyi idővel ezelőtt, 1991. október 7-én regisztrálták.

Hogy pontosan melyik lehetett a százezredik domain, nem lehet pontosan tudni, hiszen több domainnevet törölnek és élesítenek is minden nap. Május 13-án egyszerre 150 új .hu végződésű címmel gyarapodott a hazai internetcímek száma, ezek között van a százezredik is. Domainnév-bejegyzési kérelem valamivel több is volt az eltelt idők során: a százezredik bejegyzett név mellett 103 805 kérelmet tart nyilván a bejegyzéseket adminisztráló Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) adatbázisa. A több mint háromezer bejegyzetlen kérelem vagy a Tanácsadó Testület elé került, vagy a regisztrációs adatlap hiányosságainak pótlására vár, vagy valamilyen jogvita tárgyát képzi és "parkolópályára" került.

Martos Balázs, az ISZT elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a domainnevek száma töretlenül nő, havonta 1500-2000 internetcímmel gazdagodik a magyar névtartomány. Martos elmondta, hogy a domainfenntartási díj 2002-es bevezetése is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen maga a díj nem magas, akinek szüksége van a névre, azt nem riasztja el, ám a bevezetés óta tízezer olyan domainnevet töröltek az adatbázisból, melyről tulajdonosa lemondott.

Nem állítható persze -- tette hozzá Martos -- hogy valamennyi, kereskedési céllal igényelt domainról lemondott volna a gazdája, de sok -- az eladással kapcsolatban nem sok reménnyel kecsegtető -- nem használt domain felszabadult. A regisztráció éves megújítása egyúttal alkalom arra is, hogy a domain tulajdonosának adatait frissítsék, így az egész nyilvántartás aktuálisabb adatokat tartalmaz.

Martos Balázs elmondta még, hogy a százezredik domain bejegyzésével közel egy időben csökkentették a regisztrátorok által befizetendő díjat is a korábbi 4000-ről 3000 forintra. Hogy ebből mennyit éreznek meg majd a regisztrálók, nem tudni, hiszen az ISZT franchise rendszeréhez csatlakozott cégek maguk döntik el, hogy a domainneveket mennyiért adják tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról