Szerző: Barna József

2003. május 9. 17:00

Ismét megdőlt a TPC-C benchmark-rekord

Az IBM ma jelentette be, hogy 32 darab Power4+ processzorral szerelt eServer p690 szervere rekorderedményt ért el az online tranzakció-feldolgozási teljesítményt vizsgáló TPC-C tesztben a nem fürtözött rendszerek kategóriájában. A Nagy Kék számítógépe maga mögé utasította az alig két hete a dobogó első helyére felkapaszkodó HP 9000 Superdome kiszolgálót.

[HWSW] Az IBM ma jelentette be, hogy 32 darab Power4+ processzorral szerelt eServer p690 szervere rekorderedményt ért el az online tranzakció-feldolgozási teljesítményt vizsgáló TPC-C tesztben a nem fürtözött rendszerek kategóriájában. A Nagy Kék számítógépe maga mögé utasította az alig két hete a dobogó első helyére felkapaszkodó HP 9000 Superdome kiszolgálót.

Az IBM közleménye szerint a 32 darab 1,7 GHz-es Power4+ processzorral szerelt, AIX operációs rendszert és DB2 adatbázis-kezelő alkalmazást futtató új p690 szerver 680 613,12 tpmC pontot ért el a tesztben, míg ár-teljesítmény viszonya 11,13 dollár/tpmC. A leggyorsabb tíz számítógép közül egyedül a HP 9000 Superdome rendelkezik kedvezőbb ár-teljesítmény aránnyal.

A bejelentés kapcsán Adalio Sanchez, az IBM eServer pSeries csoportjának igazgatója elmondta, hogy a vállalat maga fejlesztette ki a szervert, a mikroprocesszort, az operációs rendszert és az adatbázis-kezelő alkalmazást, amelyek együtt kimagasló teljesítményt nyújtanak. "Mi nem különféle gyártók által készített összetevőkből állítjuk össze rendszereinket" -- tette hozzá némi kárörömmel, utalva a vezető helytől megfosztott riválisok gyakorlatára.

Az IBM rekordjával három hét alatt immár harmadszor dőlt meg a TPC-C világcsúcs. Amint arról beszámoltunk, a 32 darab Madison magos Itanium 2 processzorral szerelt NEC Express5800/1320Xc április 23-án egy több mint másfél éve fennálló rekordot döntött meg a TPC-C tesztben, ugyanis 514 034 pontos eredménye volt az első, ami túl tudta szárnyalni a 128 processzoros Fujitsu Primepower 2000 által 2001 augusztusában elért 455 818 pontot.

Egy nappal ezután a HP és a Microsoft bejelentették, hogy a 64 darab Madison magos Itanium 2 processzort tartalmazó HP 9000 Superdome szerver 658 277 tpmC rekorderedményt ért el a TPC-C tesztben. A Windows Server 2003 Datacenter Edition operációs rendszert és Microsoft SQL Server Enterprise Edition adatbáziskezelőt futtató számítógép mindössze 9,80 dollár/tpmC ár-teljesítmény viszonya kimagasló.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról