Szerző: roberto

2003. május 5. 08:38

Megjelent a Linuxvilág magazin májusi száma

Az e havi Linuxvilág elsősorban a desktop rendszerek iránt

Az e havi Linuxvilág elsősorban a desktop rendszerek iránt érdeklődők számára kínál olvasnivalót, a szokásos havi hírblokk és a Láttuk-hallottuk rovat érdekességei után Marco Fioretti a Red Hat Linux októberi, nyolcas verzióját alapul véve a nagy egyesített, linuxos grafikus környezetről ír, amelyben a különféle alkalmazások gond nélkül képesek együttműködni. Russel Dyer az először tavaly nyáron megjelent GNOME 2 desktop tulajdonságairól számol be (A GNOME 2 munkafelület), áttekintve a környezetet a panelek lehetőségeitől egészen a Ximian Evolutionig (amelynek ugyan még nincs stabil GNOME 2-es kiadása).

A Linux a kisvállalkozásokban (Gary Maxwell) néhány tippet ad, hogy milyen programokat használhatunk a mindennapi munka során irodai feladatokra, kapcsolattartásra, webböngészésre, sőt megismerkedhetünk a GNU Cash könyvelőprogrammal is. Michael J. Hammel a szkennerek beüzemelésének és használatának alapjait tekinti át ismertetőjében, továbbá megtudhatunk néhány dolgot a SANE-hez készült grafikus felületekről.

Természetesen a rendszergazdák számára is akad egy-két cikk a májusi számban, a Linux Journal biztonsági szakértőjétől, Mick Bauertől ebben a hónapban az rsync fájltovábbító eszköz használatának fortélyairól olvashatunk a csomag lefordításától kezdve az rsync kiszolgáló üzembe helyezéséig. Fülöp Balázs a Postfix és a Cyrus (IMAP, POP3) csomagokra épülő levelezőszerver építéséhez ad tanácsokat, míg Garzó András a Samba legfontosabb lehetőségeit ismerteti. A további témákról a www.linuxvilag.hu oldalon tájékozódhatunk.

A CD-mellékleten a telepíthető formátumban általában nem terjesztett SuSE Linux legújabb, 8.2-es magyar verziójának egy CD-s, telepíthető változatát találjuk, a rendszer kipróbálásához útmutatót adhat a lapban megjelent, SuSE Linux 8.2 Professional cikk; a kereskedelmi termék megjelenése egyébként két héten belül várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról