Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 1. 10:13

Továbbra is az NVIDIA vezeti a grafikus gyorsítók piacát

A Mercury Research által közzétett jelentés szerint továbbra is az NVIDIA a grafikus gyorsítóchipek legnagyobb szállítója, megelőzve az Intelt és az ATI-t. A kaliforniai cég már másfél éve uralja a piacot.

A Mercury Research által közzétett jelentés szerint továbbra is az NVIDIA a grafikus gyorsítóchipek legnagyobb szállítója, megelőzve az Intelt és az ATI-t. A kaliforniai cég már másfél éve uralja a piacot.

A Mercury jelentése szerint az idei első negyedévben az NVIDIA 31 százalékos piaci részesedést ért el, ami 1 százalékponttal magasabb, mint a megelőző negyedévben. Az Intel 29 százalékos részesedéssel megőrizte második helyét, a harmadik helyezett ATI pedig 19 százalékot ért el.

Dean McCarron, a Mercury elnöke szerint az ATI "lényegesen jobban" teljesített az asztali gépekbe szánt grafikus gyorsítók piacán, miközben az NVIDIA a mobil szegmensben okozott meglepetést. "A cégek a gyengébbik területükön teljesítettek jobban" -- mondta McCarron.

Az első negyedévben világszerte összesen 53 millió grafikus gyorsítóchipet adtak el, ami 5 százalékkal alacsonyabb a megelőző negyedéves adatnál. A "diszkrét" asztali chipkészletek piacán az NVIDIA 64 százalékos részesedést ért el, míg az ATI 28 százalékot szerzett. Az NVIDIA 1 százalékpontot vesztett, az ATI 2 százalékpontot nyert.

Joe Osha, a Merrill Lynch elemzője szerint az ATI új grafikus chipjeivel komolyan meg tudja szorongatni az NVIDIA-t. "Nagy meglepetéssel láttuk, hogy az ATI egyre több részesedést vesz el az NVIDIA-tól." -- mondta Osha.

A "diszkrét" mobil grafikus gyorsítók piacán az ATI 4 százalékponttal 60 százalékra növelte a részesedését, miközben az NVIDIA 6 pontot javított és 31 százalékot ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról