Szerző: Barna József

2003. április 30. 08:36

Csökkent a RealNetworks forgalma

[WSJ] A RealNetworks tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A RealPlayer és RealOne médialejátszó alkalmazásairól ismert vállalat forgalma éves szinten szerény mértékben csökkent, miközben előfizetőinek száma elérte az egymilliót.

[WSJ] A RealNetworks tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A RealPlayer és RealOne médialejátszó alkalmazásairól ismert vállalat forgalma éves szinten szerény mértékben csökkent, miközben előfizetőinek száma elérte az egymilliót.

A március 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben a RealNetworks 46,9 millió dolláros árbevételt ért el, míg egy évvel korábban a forgalom 47,3 millió dollár volt. A vállalat nettó vesztesége 2,8 millió dollár, részvényenként 2 cent volt, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 1 millió dolláros, részvényenként 1 centes nyereségével. Az egyszeri költségek nélkül a veszteség 382 000 dollárt, részvényenként 0 centet tett ki. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 2 centes részvényenkénti veszteséget jeleztek előre.

A vállalat egyben közölte, hogy a fizetős szolgáltatásaira előfizető felhasználók száma a negyedév során elérte az egymilliót. A megelőző negyedévben több mint 900 000 előfizetőről számolt be a cég. A bejelentés kapcsán Rob Glaser elnök-vezérigazgató a következőket nyilatkozta: "Ez egy fontos mérföldkő. Amikor két és fél évvel ezelőtt belefogtunk, mindenki kételkedett abban, hogy ez a modell működőképes."

Az előfizetői szám növekedésének köszönhetően a RealNetworks szolgáltatási üzletágának forgalma 37 százalékkal 29,2 millió dollárra emelkedett. Ugyanakkor a szoftverlicencek eladásából származó bevételek 33 százalékkal 16,3 millió dollárra csökkentek, míg a hirdetési bevételek 1,6 millió dollárról 1,4 millió dollárra estek vissza.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévben enyhe forgalomnövekedést vár a vállalat, 1-3 centes részvényenkénti veszteség mellett. A RealNetworks egyben a múlt héten jelentette be, hogy 36 millió dollárért felvásárolja a Rhapsody fizetős zeneszolgáltatást üzemeltető Listen.com-ot.

A RealNetworks tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 1,37 százalékkal 5,03 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás után tovább esett, 4,91 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról