Szerző: Ady Krisztián

2003. április 24. 11:34

Kelendőek az okostelefonok Európában

[News.com] A Canalys piackutató cég adatai szerint az okostelefonok, PDA-funciókkal rendelkező smartphone készülékek hamarosan nagyobb számban találnak gazdára Európában, mint a hagyományos kéziszámítógépek. A Palm új készülékei ellenére továbbra is veszített mobil operációs rendszeri részesedéséből, s immár a harmadik helyre csúszott vissza a kontinensen.

[News.com] A Canalys piackutató cég adatai szerint az okostelefonok, PDA-funciókkal rendelkező smartphone készülékek hamarosan nagyobb számban találnak gazdára Európában, mint a "hagyományos" kéziszámítógépek. A Palm új készülékei ellenére továbbra is veszített mobil operációs rendszeri részesedéséből, s immár a harmadik helyre csúszott vissza a kontinensen.

A Canalys adatai szerint Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 125 százalékkal több kéziszámítógép funkciókkal rendelkező eszköz talált gazdára az első negyedévben, mint egy évvel ezelőtt hasonló időszak alatt. A növekedés nagyrészt a mobiltelefonként is üzemelő kéziszámítógépek, készülékek megjelenésének köszönhető -- ilyen például a Sony Ericsson P800, mely a Symbian OS operációs rendszerét használja.

Az okostelefonok között a Symbian operációs rendszerrel rendelkező készülékek vezetik a listát, az első negyedévben 807270 ilyen telefon talált gazdára a kontinensen, nyolcszor több, mint egy évvel korábban. A Nokia, a Sony Ericsson és az Orange egyaránt Symbian-alapú eszközöket dob piacra.

Mindeközben a Hewlett-Packard, a Dell Computer és egyéb új szereplők 370530 Windows CE-alapú hordozható kéziszámítógépet adtak el, 62 százalékkal többet, mint az előző év első negyedévében. Ebből a 370530 készülékből 308000 csak adatok rögzítésére képes, mobiltelefon funkciót nem lát el.

A Palm operációs rendszerrel rendelkező készülékek forgalma csökkent az első három hónapban, 3 százalékos esést követően 284840 Palm OS-alapú PDA talált gazdára. Az eladási adatokban pozitív változást várnak a következő negyedévre az elemzők az új Tungsten és Zire modellek bevezetését követően.

A Canalys alig egy hónappal korábban még úgy nyilatkozott: a beépített mobiltelefont tartalmazó kézigépek népszerűsége egyre csökken majd. A piackutató cég szerint a kéziszámítógépek gyártóinak nem szabadna szembeszállniuk a mobiltelefonok gyártóival, ugyanis a beépített GSM/GPRS képességekkel felvértezett tenyérgépek népszerűsége igen csekély. Mivel ezek a kézigépek telefonként igen gyatrák, nagyok és nehezek, a piackutató cég szerint a felhasználók két készüléket (mobilteletfont és tenyérgépet) fognak vásárolni és azokat például Bluetooth kapcsolattal kötik össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról