:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 22. 11:43

Nyilvánosak az AMD Opteron processzor egyes teszteredményei

Noha a szerverekbe és munkaállomásokba szánt AMD Opteron processzor hivatalos premierje magyar idő szerint csak ma este esedékes, a vállalat számos teszteredményt közzétett weboldalán , amelyek a két- és négyprocesszoros környezetben készültek.

Noha a szerverekbe és munkaállomásokba szánt AMD Opteron processzor hivatalos premierje magyar idő szerint csak ma este esedékes, a vállalat számos teszteredményt közzétett weboldalán, amelyek a két- és négyprocesszoros környezetben készültek.

Az AMD által közzétett hiteles teszteredmények tanúsága szerint a négy darab Opteron 844 processzort tartalmazó Racksaver QuatreX-64 rendszer az ipari szabványnak tekinthető TPC-C benchmarkban 82226 pontot ért el és 6 százalékkal előzte meg a négy darab 2 GHz-es Xeon MP chipet tartalmazó HP DL580-G2 számítógépet. Az Opteron-alapú rendszer teljesítménye elmaradt az 1 GHz-es Itanium 2 processzorokra épülő HP rx5670 szerverétől.

A Microsoft Exchange szoftverre épülő MMB2 tesztben a két- és négyprocesszoros Opteron rendszer 12, illetve 18 százalékkal múlta felül a Xeon, illetve Xeon MP chipes szervert. Az AMD processzor igen meggyőzően szerepelt a SPECweb99_ssl tesztben is, ahol 32 és 64 bites Red Hat Linux operációs rendszert használtak. Ennek a tesztnek az érdekessége, hogy az x86-64 utasításkészletre optimalizált Linux és Zeus webszerver alkalmazása mellett az Opteron teljesítménye csak alig tért el a 32 bites szoftverváltozatokat futtató konfigurációtól.

Amint az ismert, az Opteron hivatalos premierjére számos halasztás után ma este kerül sor New Yorkban. Az első modellek 1,4, 1,6 és 1,8 GHz-en üzemelnek majd, azonban az AMD a termékek jelölésében nem utal az órajelre, amely a vállalat meglátása szerint nem elsődleges szempont a szerverek piacán.

Az Opteron processzoros rendszerek háromféle változatban kerülnek majd forgalomba: a 100-as sorozat az egyprocesszoros, a 200-as sorozat a kétprocesszoros, míg a 800-as sorozat a négy- vagy többprocesszoros rendszerekbe szánt modelleket jelöli. Az egyes lapkák ezen túlmenően egy 40-es számot is kapnak: így például a 140 az egyprocesszoros rendszerekbe szánt legalacsonyabb órajelű modellt jelöli. A harmadik szám pedig e processzorok közötti teljesítménykülönbségre utal. A 142 például egy ennél gyorsabb, míg a 144 egy még gyorsabb modell jele.

Ez azt jelenti, hogy az 1,4 GHz-es, kétprocesszoros rendszerekbe szánt Opteron jele 240, az 1,6 GHz-en futó hasonló változaté pedig 242 lesz, és így tovább. Amint újabb modellek kerülnek piacra, a vállalat vélhetően növeli a modellszámot x50-re, x60-ra stb.

A maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. Az asztali számítógépekbe szánt Athlon 64-gyel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, és 940 tűs mPGA tokozást kap.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.