Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 17. 09:24

Jelentős teljesítménynövekedést ígér a Madison magos Itanium 2 processzor

A Hewlett-Packard tegnap több bejelentéssel is szolgált az Intel Itanium 2 processzorral kapcsolatban, többek között a Madison magos változat egyes teszteredményeit is közzétette a cég.

A Hewlett-Packard tegnap több bejelentéssel is szolgált az Intel Itanium 2 processzorral kapcsolatban, többek között a Madison magos változat egyes teszteredményeit is közzétette a cég.

A HP bejelentette, hogy a nyáron megjelenő Madison magos chip a várakozásoknak megfelelően 30-50 százalékkal kínál nagyobb rendszerteljesítményt a McKinley magos változatnál. A cég közölte, hogy négyprocesszoros rx5670 szervere a Madison magos chipek használata mellett 47 százalékkal jobb eredményt ért el a SPECweb99_SSL tesztben, illetve 44 százalékkal gyorsult az SAP S/D benchmarkban. Összehasonlítási alapul a McKinley magos processzorokat tartalmazó rendszer eredményei szolgáltak.

A Madison magos processzorokkal szerelt HP rx5670 szerver a tesztekben maga mögé utasította mind az IBM, mind pedig a Sun Microsystems négyprocesszoros rendszereit. John Miller, a HP nagyvállalati rendszerekért felelős részlegének marketing menedzsere szerint összességében 50 százalékos teljesítménynövekedés várható a McKinley magos chippel szerelt rendszerekhez képest.

A HP tegnap bejelentette továbbá, hogy több jelentős szoftvergyártóval sikerült megállapodnia az Itanium processzorcsalád támogatásáról. Az igazán nagy szoftvergyártók közül a Microsoft, az Oracle és a BEA máris támogatja az Itanium családot. Miller elmondta, hogy jelenleg mintegy 300 alkalmazás futtatható Itanium processzorokon, az év végére ezek száma azonban eléri az ezret is.

A vállalat emellett közölte, hogy a California Institute of Technology's Center összesen 17 darab kétprocesszoros HP rx2600 szervert vásárolt egy olyan fürt létrehozásához, amely a TeraGrid projekt része. A nagy számítási teljesítményt igénylő műszaki számítástehnika szakértők szerint az Itanium család egyik erőssége, ugyanis a processzorok rendkívül meggyőző lebegőpontos teljesítményt nyújtanak.

A Madison 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiával készül és háromféle változatban kerül piacra. Az egyes változatok az órajelben és a harmadszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól: a processzor 3, 4 és 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazhat, az órajele pedig 1,2 GHz és 1,5 GHz között alakul. A legnagyobb, 6 Mbyte-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó modell 410 millió tranzisztort tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról