Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 17. 08:56

Az Apple második negyedéve enyhén felülmúlta a várakozásokat

Fred Anderson
Fred Anderson
Az Apple Computer szerdán tette közzé második negyedéves eredményeit. A vállalat forgalma és nyeresége is felülmúlta az elemzők előrejelzéseit, amely elsősorban a notebookok vártnál nagyobb forgalmára vezethető vissza.

A március 29-én véget ért negyedévben az Apple 1,475 milliárd dolláros forgalom mellett 14 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent profitot ért el. Egy évvel korábban a vállalat 1,495 milliárd dolláros bevételről és 40 millió dollár, azaz részvényenkénti 11 cent nyereségről számolt be. A First Call által megkérdezett elemzők 1,46 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 2 cent nyereségre számítottak. Az Apple 1,47 milliárd dolláros forgalmat és "kis nyereséget" jelzett előre.

Fred Anderson pénzügyi igazgató bejelentette, hogy a jelenleg is tartó harmadik negyedévben az Apple a második negyedévhez hasonló forgalomra és "kis nyereségre" számít. A vállalat ezen felül közölte, hogy az év végére 70-re növeli kiskereskedelmi üzleteinek számát. Az Apple-nek jelenleg összesen 53 boltja van.

A második negyedévben az Apple 711 ezer számítógépet értékesített, amelyeknek 40 százaléka volt notebook. Ez a vállalat történetében a legmagasabb arány. Anderson elmondta, hogy a negyedévben nem sikerült kielégíteni a 17" kijelzővel szerelt Powerbook készülékek iránti igényt, azonban a beérkezett megrendeléseket hamarosan teljesítik. "A gyártás csak nemrég kezdődött, de egyre inkább felfut a termelés" -- mondta Anderson.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója szerint ez az év a notebookok éve lesz. Jobs bejelentette, hogy a januárban bemutatott 12" és 17" kijelzővel szerelt Powerbook készülékek iránti kereslet lényegesen meghaladja a várakozásokat.

A notebook-eladások jelentősen erősödtek, eközben az iMac és eMac gépek forgalma látványosan visszaesett. A második negyedévben az Apple 256 ezer iMac és eMac gépet adott el, míg egy évvel korábban 372 ezer darabot. Az iPod zenelejátszóból 78 ezer talált gazdára. A professzionális felhasználóknaks szánt PowerMac G4 gépek eladásai rendkívül gyengén alakultak.

A vállalat képviselői tagadták azokat a híreket, amelyek szerint ajánlatott tettek volna a Universal Music lemezkiadó felvásárlására. A Los Angeles Times a múlt héten magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Apple akár 6 milliárd dollárt is fizetne a Universal Musicért és a megállapodást várhatóan még áprilisban tető alá hozzák. Az Apple vezetői azonban nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy tárgyalásokat folytattak volna a Universallal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról