:

Szerző: roberto

2003. április 16. 12:42

A Mozilla jövője: Phoenix helyett Firebird

Többhónapos huzavona után a Phoenix fejlesztői

Többhónapos huzavona után a Phoenix fejlesztői a napokban bejelentették, hogy a Mozilla motorjára épülő webböngésző új neve Firebird lesz. A Phoenix böngésző 0.1-es változata tavaly szeptemberben jelent meg, a program fejlesztői a friss Netscape böngészők alapjául szolgáló Mozillából egy pehelysúlyú, keresztplatformos, XUL interfészre épülő programot szeretnének faragni. Az ötlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy a két hete nyilvánosságra hozott új Mozilla-fejlesztési útitervben már az szerepel, hogy az eddig gyakorlatilag egyetlen alkalmazásnak tekinthető Mozilla csomag fejlesztése helyett a jövőben egy modulárisabb felépítés felé fognak nyitni, amelynek az alapjait a Phoenixben fedezték fel.

A Phoenix név azonban problémásnak bizonyult, mert a PhoenixBIOS nevű termékeiről ismert Phoenix Technologies jogi képviselői szerint a böngésző neve sérti, és hosszú távon elértéktelenítheti a kaliforniai cég márkajelzését. A névváltoztatás már hónapok óta húzódik, a projekt állítólag most jóval óvatosabb volt, de úgy tűnik, hogy a nevek tekintetében a phoenixeseknek nincs szerencséje: a Firebird ugyanis már szintén foglalt, ugyanezt a nevet egy többplatformos adatbázis-kezelő is használja, ám a jelek szerint ez nem lesz akadály. A Phoenixszel együtt a programot kiegészítő levelezőklienst, a Minotaurt is átkeresztelték, a szoftver a jövőben Thunderbird néven fut majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.