Szerző: Barna József

2003. április 15. 17:55

Nehemiah magos C3 processzor az új EPIA M alaplapokon

A VIA Technologies ma jelentette be, hogy megkezdte új generációs EPIA M10000 platformjának forgalmazását. A termék a már ismert VIA EPIA M alaplapra épül, ehhez társul egy -- az alaplapra szerelt -- 1 GHz-en futó beágyazott C3 processzor, mely immár a továbbfejlesztett Nehemiah magra épül.

[HWSW] A VIA Technologies ma jelentette be, hogy megkezdte új generációs EPIA M10000 platformjának forgalmazását. A termék a már ismert VIA EPIA M alaplapra épül, ehhez társul egy -- az alaplapra szerelt -- 1 GHz-en futó beágyazott C3 processzor, mely immár a továbbfejlesztett Nehemiah magra épül.

A mindössze 17 x 17 cm méretű EPIA M10000 lapon a VIA Apollo CLE266 chipkészlet teljesít szolgálatot. Ebben jelent meg a VIA termékkínálatában elsőként a CastleRock (újabban UniChrome) grafikus mag, mely a szokásosnak mondható 2D- és 3D-gyorsítás mellett hardveres MPEG2-lejátszást tesz lehetővé. Az alaplapba maximum 1 Gbyte DDR266 memória helyezhető.


VIA EPIA M

Ezen túlmenően az EPIA M támogatja az Ultra ATA-133 perifériákat, valamint rendelkezik a VIA Vinyl Six-TRAC Audio elnevezésű hatcsatornás hangprocesszorral, hálózati, IEEE 1394- és USB 2.0-vezérlővel, illetve tv-kimenettel. Az alaplapon egyetlen PCI bővítőhely található. Az 1 GHz-es processzort egy ventilátorral felszerelt borda hűti.

A vállalat az őszi VIA Technology Forumon már kiállította az EPIA M-re épülő Hi-Fi PC koncepcióját, melyet a cég reményei szerint számos gyártó felkarol majd. A Hi-Fi PC érdekessége az egyedi infravörös távirányító, amelynek segítségével a gépre telepített multimédiás alkalmazásokat lehet működtetni. A készülék BIOS-ában található "PlayNow!" funkciónak köszönhetően a Hi-Fi PC teljes értékű DVD/CD-lejátszóként is használható, közvetlenül a bekapcsolás után, azaz operációs rendszer segítsége nélkül.

Az új EPIA M10000 rendszerek a VIA-termékeket hazánkban forgalmazó Interboard tájékoztatása szerint 29 500 forintos ajánlott nettó áron vásárolhatóak meg a kiskereskedelemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról