Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 14. 15:49

Megjelent a Safari böngésző második bétája

Az Apple ma kiadta Safari webböngésző szoftverének második bétaváltozatát, amely ingyenesen letölthető a vállalat weboldaláról . A Mac OS X-re fejlesztett webböngésző az egyéb UNIX-szerű rendszerekről már jól ismert KDE grafikus környezet egyik fontos elemét, a KHTML-t használja fel a weboldalak értelmezéséhez és megjelenítéséhez.

Az Apple ma kiadta Safari webböngésző szoftverének második bétaváltozatát, amely ingyenesen letölthető a vállalat weboldaláról. A Mac OS X-re fejlesztett webböngésző az egyéb UNIX-szerű rendszerekről már jól ismert KDE grafikus környezet egyik fontos elemét, a KHTML-t használja fel a weboldalak értelmezéséhez és megjelenítéséhez.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy a Safari böngésző bétaváltozatát eddig már 2 millióan töltötték le. Jobs szerint a Safari az elmúlt öt év alatt kiadott böngészők legjelentősebbike, a programmal az Apple célja az, hogy egy rendkívül gyors, a webes szabványokat jól implementáló webböngésző álljon a Mac OS X felhasználóinak rendelkezésére.

A Safari számos új funkcióval gazdagodott. Az egyik ilyen az "AutoFill", amely a weboldalakon található kérdőíveket automatikusan ki tudja tölteni a felhasználó adataival, amelyeket az Address Book alkalmazásból olvas ki. A programban található "Reset Safari" funkció a böngészőben tárolt összes személyes adatot töröl, köztük a meglátogatott oldalak listáját, a cache-ben található fájlokat, a keresett kifejezéseket és a szerverektől kapott cookie-kat is.

A Safari Beta 2 azonnal elérhető az Apple oldalán. A szoftver futtatásához Mac IS X 10.2 "Jaguar" operációs rendszer szükséges. A letöltendő állomány mindössze 3,9 Mbyte méretű és angol mellett német, japán és francia változatban is elérhető. A Safari böngésző végleges változata az Apple szerint még az idén megjelenik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról