Szerző: roberto

2003. április 10. 12:19

MoviX: önlejátszó CD-k Linuxszal, MPlayerrel

[LinuxJournal] A Linux lehetőségeinek x86

[LinuxJournal] "A Linux lehetőségeinek x86 platformokon történő kiaknázása érdekében sok minden történt az elmúlt években, de még mindig egy seregnyi alkalmazás fejletlennek tűnik a számomra. Azokra a kicsi, CD-s céldisztribúciókra gondolok, amelyek csak egyetlen alkalmazás elindításához szükséges szoftvereket tartalmaznak, és automatikusan betöltődnek a gép indulásakor. Ezek csak arra használják a Linuxot, hogy megfelelő hátteret biztosítsák a CD-ről közvetlenül futtatandó alkalmazás számára.

Lássunk néhány konkrét példát. Tételezzük fel, hogy hogy a kedvenc audio/videofájljaidat CD-n tárolod, olyan formátumokban, mint például a DivX, XviD, MP3, OggVorbis és társaik. Amikor ezeket megpróbálod egy másik PC-n is lejátszani, a következő dolgok történhetnek: a számítógépben nincs merevlemez; nincs föltelepítve a te formátumaidat lejátszani képes program; nincs föltelepítve a szükséges kodek; de ha minden ott van, akkor a minőség csapnivaló, pedig tudod, hogy az adott hardveren a lejátszásnak rendesen kellene működnie.

Most képzeljük el azt, hogy a fájlokkal együtt fölírtál a CD-re egy apró Linux rendszert is, amely képes elindítani a számítógépet a CD-ről, és automatikusan elkezdi lejátszani a rajta lévő fájlokat. Így a CD önlejátszó lesz, nem kell a kodekek miatt aggódnod, és abban is biztos lehetsz, hogy a PC erőforrásai csak a lejátszást fogják szolgálni. Valójában így még merevlemez nélküli gépen is képes leszel a fájlok lejátszására, ugyanakkor továbbra is lejátszhatod őket a kedvenc operációs rendszered alól, ha éppen azt szeretnéd."

A LinuxJournalban nemrég megjelent írásból megtudhatjuk, hogyan készíthetők ilyen, csupán egy-egy feladat végrehajtására alkalmas CD-s Linux-rendszerek, sőt a szerző röviden bemutatja a MoviX-ot is, amely egy multimédia fájlok lejátszására összeállított, MPlayerrel felvértezett céldisztribúció. Az angol nyelvű cikk a linuxjournal.com-on olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról