Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 10. 10:55

Jelentősen emelkedett a nagy szerződéses félvezetőgyártók márciusi forgalma

Harvey Chang
Harvey Chang
A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata növekedő márciusi bevételekről számolt be, mivel emelkedett a felső kategóriás termékek és a fejlett gyártástechnológiák iránti kereslet.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) bejelentette, hogy márcusi forgalma 396 millió dollárra nőtt, ami 12,8 százalékkal magasabb a tavaly márciusi szintnél és 12,2 százalékkal múlja felül a februári forgalmat. A United Microelectronics Corp. közölte, hogy márciusi bevétele 202 millió dollár volt, ami 55 százlékos éves emelkedést és 30 százalékos havi növekedést jelent.

"A TSMC bevétele az első negyedévben érte el a mélypontot" -- mondta Harvey Chang pénzügyi vezérigazgató. "A márciusi bevételnövekedés a leszállított alkatrészek számának emelkedésének, illetve a 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológia iránti növekedő igénynek köszönhető." A UMC szóvivője, Alex Hinnawi elmondta, hogy a vállalat emelkedő forgalma új termékek megjelenésének köszönhető, azonban azt nem árulta el, hogy milyen termékekről van szó és kik a megrendelők.

Az év első három hónapjában a TSMC forgalma 10 százalékkal 1,1 milliárd dollárra emelkedett, miközben a UMC bevétele 47,2 százalékkal 511 millió dollárra nőtt. Elemzők szerint a gyártók forgalomnövekedése továbbra is tart majd, azonban a bruttó haszonréseket aligha tudják majd megtartani.

Ennek egyik oka, hogy az IBM Microelectronics nemrégiben közölte, hogy rendkívül kedvező ajánlatokkal igyekszik elcsábítani tajvani riválisainak ügyfeleit. A szerződéses félvezetőgyártásban fantáziát látó óriásvállalat állítólag tárgyalásokat folytat a gyártóüzemmel nem rendelkező nagyobb tajvani gyártókkal, így a VIA Technologieszel és a Realtek Semiconductorral is.

Az IBM a hírek szerint rendkívül kedvező ajánlatokkal keresi fel potenciális ügyfeleit, és a 0,15 mikronos csíkszélességű kapacitást olcsóbban kínálja, mint a TSMC és a UMC a maguk 0,25 mikronos kapacitását. Az agresszív stratégiára várhatóan árcsökkentéssel válaszolnak a tajvani gyártók is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról