Szerző: Barna József

2003. április 7. 10:22

A GameCube sikertelensége miatt sötét évet zár a Nintendo

A Nintendo ma, hivatkozva GameCube asztali játékkonzoljának a célkitűzésektől messze elmaradó eladásaira, profitfigyelmeztetést tett közzé. A japán vállalat 18 százalékkal csökkentette a március 31-én véget ért pénzügyi évre vonatkozó nyereségvárakozásait.

A Nintendo ma, hivatkozva GameCube asztali játékkonzoljának a célkitűzésektől messze elmaradó eladásaira, profitfigyelmeztetést tett közzé. A japán vállalat 18 százalékkal csökkentette a március 31-én véget ért pénzügyi évre vonatkozó nyereségvárakozásait.

A Nintendo ma közölte, hogy a vállalatcsoport elmúlt pénzügyi éves nettó nyeresége várhatóan 66 milliárd jen (548,5 millió dollár) körül alakul, szemben a tavaly novemberben megfogalmazott 80 milliárd jenes várakozással. A forgalom szintén sokkal alacsonyabb lesz a vártnál: a vállalat a korábbi célkitűzésekben szereplő 600 milliárd jenes árbevétel helyett csupán 500 millió jenes forgalomra számít. A gyenge eredmények mögött a GameCube játékkonzol rendkívül kiábrándító szereplése áll. A vállalat a pénzügyi év során mindössze 5,6 millió készüléket értékesített, ami alig több mint a fele a korábban már leszállított, 10 millió darabos célkitűzésnek.


Csalódást okoz a GameCube

Az elemzők számítottak arra, hogy a Nintendo nem lesz képes elérni profitvárakozásait, a módosított számadatok azonban a szakembereket is meglepték. Tavaly a vállalat 554,9 milliárd jen árbevételt és 106,5 milliárd jen nettó nyereséget ért el.

A Nintendo ugyanakkor a múlt hét végén sikerekről is beszámolt. Az Európában március 28-án bemutatott hordozható Game Boy Advance SP konzol a várakozásoknak megfelelően fogy. A vállalat egy hét alatt 200 000 készüléket adott el, ami a leszállított készlet felének felel meg. David Gosen, a vállalat európai részlegének ügyvezető igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy felméréseik szerint az eladott készülékek 55 százalékát olyan felhasználók vették meg, akik először vásároltak hordozható játékgépet.

Amint arról hírt adtunk, a Nintendo a hordozható modell sikerét meglovagolva igyekszik felkelteni az érdeklődést a GameCube iránt. A bevezető akció alatt az Európában forgalmazott új Game Boy Advance SP készülékek mellé egy kupont is ad a cég, amely 50 eurót ér egy GameCube vásárlásakor. A GBA SP 129 eurós fogyasztói áron került forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról