Szerző: Barna József

2003. április 3. 19:04

Júniusra elkészül a PGI Workstation fordító AMD Opteron processzorokhoz szánt változata

Az STMicroelectronics és az AMD tavaly nyáron kötött megállapodásának első kézzelfogható eredményeként az ST fordítóprogramokat fejlesztő részlege, a Portland Group tegnap bejelentette, hogy elkészült a PGI Workstation 5.0 elnevezésű, AMD Opteron processzorokat támogató compiler első nyilvános bétájával. A szoftverfejlesztők számára írt alkalmazás végleges változata idén júniusban jelenik meg.

[HWSW] Az STMicroelectronics és az AMD tavaly nyáron kötött megállapodásának első kézzelfogható eredményeként az ST fordítóprogramokat fejlesztő részlege, a Portland Group tegnap bejelentette, hogy elkészült a PGI Workstation 5.0 elnevezésű, AMD Opteron processzorokat támogató compiler első nyilvános bétájával. A szoftverfejlesztők számára írt alkalmazás végleges változata idén júniusban jelenik meg.

A Portland többprocesszoros rendszereket támogató Fortran- és C-fordítója lesz az első olyan kereskedelmi alkalmazás, amelyik képes kihasználni a hivatalosan három hét múlva megjelenő, 64 bites Opteron processzorok új képességeit, így a 64 bites címzési módot, a több regisztert, valamint az SSE2 utasításkészletet. A hír azért is érdemel különös figyelmet, mert -- az Intellel ellentétben -- az AMD korábban nem biztosított a fejlesztők számára optimalizált fordítóprogramokat.

A bejelentés kapcsán Douglas Miles, a Portland Laboratory igazgatója elmondta, hogy a fordító portolása során több mint félmillió sornyi programkódot ültettek át x86-64 utasításkészletre. "Rendkívül elégedettek voltunk mind a 32 bites alkalmazások, mind pedig az újrafordított, az AMD Opteron processzorainak új képességeit kihasználó 64 bites alkalmazások teljesítményével" -- tette hozzá.

A PGI Workstation 5.0 bétája jelenleg kizárólag AMD Opteron processzort és a SuSE Linux 8.1 Opteron processzorokra optimalizált béta változatát használó rendszereken fut. A cég várakozásai szerint a bétatesztelési időszak június végén zárulhat le. Ekkor kezdődhet meg a végleges változat forgalmazása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról