Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. április 1. 16:30

Meghajolt a Matáv a minisztérium érvei előtt: szabad a telefonpiac, csökkentek az árak *

Határozott lépésre szánta el magát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium: a hatósági áras internet behívószámok (az 51-es előhívóval tárcsázható számok) díját jelentősen csökkentette. A minisztériumi döntés értelmében napközben, csúcsidőben a telefonköltség percenként egy forint lesz, míg a 18 és reggel 7 óra közti időszakban 50 filléres percdíjjal számolhatnak az internetezők.

[HWSW] Határozott lépésre szánta el magát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium: a hatósági áras internet behívószámok (az 51-es előhívóval tárcsázható számok) díját jelentősen csökkentette. A minisztériumi döntés értelmében napközben, csúcsidőben a telefonköltség percenként egy forint lesz, míg a 18 és reggel 7 óra közti időszakban 50 filléres percdíjjal számolhatnak az internetezők.

Mint a minisztérium képviselője a mai sajtótájékoztatón elmondta: a szabályozás lehetőségéről eddig is tudtak, tehát nem egy rejtett joghézagot kellett kihasználniuk, ám a távközlési szolgáltatók ellenállása mindezidáig áttörhetetlen falként állt a minisztérium előtt.

Más döntéseiről is tájékoztatást adott a minisztérium: a miniszter határozott fellépése előtt meghajolva a Matáv csökkentette az összekapcsolási szerződésekben rögzített árait éppúgy, mint a szolgáltató saját előfizetőire vonatkozó díjakat. A Matáv ugyan még csak most kezdte el átstrukturálni díjcsomagjait, ám -- mint lapunk megtudta -- a fővonalak havi előfizetési díja nem lesz több 1500 forintnál, a kapcsolási díjat a legdrágább díjcsomagban is 3 forint körül állapítják meg, míg a beszélgetések percdíja 2 forint körül mozog majd.

A Matáv az IHM kezdeményezésére önként vállalta, hogy egy éven keresztül ingyenesen átengedi hálózatát a versenytársaknak, hogy azok olyan távközlési árakkal jelenhessenek meg a piacon, melyek versenyképesnek bizonyulnak. Úgyszintén ingyenes lesz az előfizetői hurok átengedése, s az előfizetők is külön költség nélkül válthatnak szolgáltatót.

Lapunk információi szerint a német kormány -- a Deutsche Telekom vezetőségével közösen kiadott -- közleményében üdvözölte a hazai távközlési liberalizáció kibontakozását, s külön táviratban tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy a változások az Európai Uniós csatlakozás előtt különösen kedvező színben tüntetik fel a magyarországi piaci viszonyokat.

* Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy ma április elseje van. Amennyiben észrevétele, megjegyzése van a hírrel kapcsolatban, forduljon közvetlenül a szerzőhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról