Szerző: Barna József

2003. április 1. 09:23

Hivatalosan is gyorsabb Celeronok

Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette új Celeron processzorait, melyek a premier biztos előszeleként a hétvégén már feltűntek a japán üzletek polcain. A jelenleg leggyorsabb modellek 2,3 és 2,4 GHz-en üzemelnek.

[HWSW] Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette új Celeron processzorait, melyek a premier biztos előszeleként a hétvégén már feltűntek a japán üzletek polcain. A jelenleg leggyorsabb modellek 2,3 és 2,4 GHz-en üzemelnek.

A Pentium 4 alapjául is szolgáló NetBurst mikroarchitektúrára épülő Celeron processzorok 128 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, 400 MHz-es rendszerbuszt használnak és Socket478 foglalatba illeszkednek. A két új modell -- mint ahogy a 2 GHz-es és annál nagyobb órajelű változatok mindegyike -- 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. A 2,3 és 2,4 GHz-es változat listaára 1000 darabos közvetlen megrendelés esetén 117, illetve 127 dollár.

Az Intel már hosszú ideje nem frissítette Celeron processzorokra vonatkozó útitervét, így jelenleg nem tudni, hogy a jelenlegi, második negyedév során várható-e új modell e kategóriában. Bizonyosnak tekinthető ugyanakkor, hogy a vállalat májusban mutatja be 3,2 GHz-es Pentium 4 processzorát, amely már 800 MHz-es rendszerbusszal működik és támogatja a Hyper-Threading technológiát. Emellett a cég 2,4 GHz-es, 2,6 GHz-es, 2,8 GHz-es és 3 GHz-es Pentium 4 chipeket is bemutat, amelyek a 3,2 GHz-eshez hasonlóan 800 MHz-es front side buszt használnak és szintén képesek több programszál párhuzamos futtatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról