Szerző: Barna József

2003. március 26. 18:30

IDC: az IBM piacvezető a nagyteljesítményű számítógépek piacán

[Mmd] Az International Data Corporation High Performance Technical Computer Quarterly View című jelentése szerint 2002 negyedik negyedévében az IBM vezető helyen állt a nagyteljesítményű számítógépek piacán. Az elmúlt negyedévben a vállalat azzal emelkedett ki a többi szállító közül, hogy piaci részesedése stabilan emelkedett szinte minden szegmensben -- áll az IDC jelentésében.

[Mmd] Az International Data Corporation High Performance Technical Computer Quarterly View című jelentése szerint 2002 negyedik negyedévében az IBM vezető helyen állt a nagyteljesítményű számítógépek piacán. "Az elmúlt negyedévben a vállalat azzal emelkedett ki a többi szállító közül, hogy piaci részesedése stabilan emelkedett szinte minden szegmensben" -- áll az IDC jelentésében.

Amint az elemzőcég kiemelte: "az IBM [eServer p690] rendszerei a Capability, az Enterprise és a Divisional kategóriában egyaránt rendkívül fontos termékcsaládot képviselnek... Az IBM az Intel/Linux klaszterpiacon is agresszív szereplő."

A negyedik negyedévben az IBM bevétel-részesedése a globális nagyteljesítményű számítási piacon (HPC) az IDC adatai szerint 36,7 százalék volt, ami 11,5 százalékpontos ugrást jelent a megelőző év hasonló időszakához képest. A Sun 17,8 százalékos részesedése az utóbbi két évben elért legalacsonyabb szintet jelentette. A HP 7,9 százalékpontos csökkenéssel 31,5 százalékra esett vissza a negyedik negyedévben a 2001-es év azonos időszakához viszonyítva.

Általános vezető pozícióján túl az IBM 2002 negyedik negyedévében elért 59,7 százalékos bevétel-részesedésével megtartotta és megszilárdította első helyét a legnagyobb teljesítményű (úgynevezett Technical Capability) számítógépek szegmensében. Ez a szegmens a legnagyobb és legerőforrásigényesebb tudományos problémákat megoldó gépeket foglalja magában. Az IBM bevétel-részesedése itt háromszorosa legközelebbi versenytársáénak, a HP-nak, amely 19,4 százalékos részesedést ért el a negyedév során.

Az IBM a Divisional kategóriájú rendszerek szegmensét is vezette, 36 százalékos piaci részesedéssel. Ebbe a kategóriába sorolja az IDC azokat a nagyteljesítményű gépeket, amelyek ára 250 000 és 999 999 dollár között mozog, és műszaki alkalmazásokat futtatnak.

"Az IBM nagyon komolyan veszi a szuperszámítógépek piacát, és a legújabb eredmények is azt mutatják, hogy valóban rendelkezünk az ügyfeleink jelenlegi és a jövőben felmerülő nagy számításigényű feladatainak megoldásához szükséges rendszerekkel" -- nyilatkozta Surjit Chana, az IBM eServer pSeries alelnöke.

Az IBM nagyteljesítményű számítástechnikai programja a vásárlói igények teljes skáláját lefedi -- a járműtervezéstől az olajmezők modellezésén és a génkutatáson át a filmes animációk készítéséig. Az IBM jelenleg a világ legnagyobb szuperszámítógépét, az ASCI Purple-t építi, amely másodpercenként 100 billió számítási művelet feldolgozására lesz képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról