Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 25. 14:15

Részletek az Intel Tejas kódnevű processzoráról

[PC Watch] Számos új információ látott napvilágot a Tejas kódnevű Pentium 4 processzorról, amelyet a jelenlegi terméktervek szerint az Intel a jövő év második felében vezet be a piacra.

[PC Watch] Számos új információ látott napvilágot a Tejas kódnevű Pentium 4 processzorról, amelyet a jelenlegi terméktervek szerint az Intel a jövő év második felében vezet be a piacra.

A Tejas magra épülő chipet a világ legnagyobb félvezetőgyártója az idén debütáló Prescotthoz hasonlóan 90 a nanométeres csíkszélességű, hétrétegű rézalapú gyártástechnológiával állítja elő. A processzor magja a becslések szerint 120-140 mm2 méretű lesz. A másodszintű gyorsítótár mérete nem változik (1 Mbyte), azonban az elsőszintű adatcache 24 kbyte-ra, a trace cache pedig mintegy 64 kbyte-ra növekszik.

A Tejas esetében az Intel tovább finomít a több utasításszál egyidejű végrehajtását lehetővé tevő Hyper-Threading technológián, illetve a chipbe 8 új utasítás is kerül, azonban ezek funkciója ma még nem ismert. Egyes hírek szerint a Tejas esetében alkalmazásra kerül az aszimmetrikus többszálú utasításvégrehajtás, amely azokat az alkalmazásokat is jelentősen gyorsíthatja, amelyek nincsenek felkészítve a többszálúságra. Ebben az esetben a processzor ún. segédszálakat indít, amelyek a fő utasításszálat szolgálják ki, gyorsítva annak futását. A segédszálak tipikusan legfeljebb egy tucat utasításból álló programrészletek, amelyek hardveres szinten születnek, így használatuk nem kötött operációs rendszerhez vagy alkalmazáshoz.

Az 1066 MHz-es front side busszal működő Tejas processzor első példányai várhatóan 4,5 GHz-en üzemelnek majd, teljesítmény-disszipációjuk pedig 110 Watt körül alakulhat. A chipek 775 kivezetésű LGA (Land Grid Array) tokozásban kerülnek forgalomba. Az új tokozásra a lábak nagy száma miatt van szükség, az LGA tokozás esetében a kivezetések lényegesen sűrűbben helyezhetők el, mint az FCPGA esetében. Az IBM már régóta használja ezt a technológiát. Az Intel már a Prescott magos Pentium 4 chipek esetében is alkalmazni fogja az új tokozást, illetve az ehhez illeszkedő "Socket T" foglalatot.

Az új processzorhoz az Intel a jelenleg Grantsdale kódnéven ismert lapkakészletet ajánlja majd. A Grantsdale néhány radikális újdonsággal szolgál, ezek közül kiemelendő, hogy a PCI Express szabványnak megfelelő videokártyákat kezeli és 533 MHz-es DDR-II memóriamodulokat támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról