:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. március 25. 10:29

Hatszázmillió forintos pályázat internetelérésre alkalmas kábeltévés hálózatok építésére

Összesen hatszázmillió forintnyi összeggel támogatná kábeltelevíziós hálózatok kiépítését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elkülönített pénzalapját kezelő Műsorszolgáltatási Alap. A pályázat feltételei közt szerepel, hogy a hálózatnak adatátvitelre (internetszolgáltatásra) alkalmasnak kell lennie.

[HWSW] Összesen hatszázmillió forintnyi összeggel támogatná kábeltelevíziós hálózatok kiépítését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elkülönített pénzalapját kezelő Műsorszolgáltatási Alap. A pályázat feltételei közt szerepel, hogy a hálózatnak adatátvitelre (internetszolgáltatásra) alkalmasnak kell lennie.

Napilapban, közleményként jelentette meg pályázati felhívását az ORTT, melyben kábeltelevíziós hálózatok kiépítésének támogatását hirdeti. A vissza nem térítendő támogatást kizárólag utófinanszírozásos formában nyújtja a köztestület,a pályázaton elnyerhető összeg pedig függ a településen lakók számától: a legmagasabb támogatást a 800 lelkesnél kisebb településeken hálózatot építő vállalkozás kaphatja: bekötésenként mintegy 100 000, ám településenként legfeljebb tizenötmillió forintot.

A részletes pályázati kiírás szerint a kiépített hálózatnak alkalmasnak kell lennie internetszolgáltatásra méghozzá oly mértékben, hogy a hálózat átadásának napján már legalább egy bekötésen elérhető legyen a világháló, míg a többi csatlakozási ponton már csak a kábelmodem kihelyezése adjon többletmunkát a majdani szolgáltatónak.

Az összesen hatszázmilliós -- ám havonta százötvenmillió forintos részletekben folyósítható -- pályázat révén a teljes keretösszeg felhasználása mellett az országban hattól hatvanezerig terjedhet azoknak a háztartásoknak a száma, ahol az ORTT pályázatán elnyert összeg segítségével kiépített hálózaton megvalósul a szélessávú internetcsatlakozás elvi lehetősége. Ezzel jó esetben a kábeltévés internetezők száma jelentősen -- akár a duplájára is -- nőhet 2005-re.

Mint emlékezetes, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium korábban hitet tett a szélessávú internetelérés kábeltévés hálózaton való bővítésére, s ennek érdekében tavaly a parlament jelentős adókedvezményeket szavazott meg az infrastrukturális beruházást végzők javára. Ezt az adókedvezményt azonban a kábeltévés internetszolgáltatók szerint csak a olyan nagyobb szolgáltatók tudják igénybevenni, mint például a Matáv. A mostani pályázatra azonban nem a minisztérium, hanem az ORTT Műsorszolgáltatási Alapjának keretéből irányozták elő a hatszázmillió forintot, a pályázat létezéséről a minisztérium honlapján nincs is semmilyen információ.

A hálózatépítők számára kiírt pályázat részleteiről a http://alap.ortt.hu/ címen lehet tájékozódni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.