Szerző: Ady Krisztián

2003. március 21. 11:34

Mozgó videostúdiót mutatott be a Studiotech Hungary Kft.

A professzionális audio- és videotechnikai berendezések forgalmazásával, tanácsadással foglalkozó, kulcsrakész stúdiók kivitelezését végző Studiotech Hungary Kft. tegnap a már hagyományosnak mondható Studotech Klub keretein belül mutatta be legújabb megoldásait, a DataVideo kiegészítőket, az Incite 3.0 editáló szoftvert, valamint egy mobil videostúdiót egy DVCAM kamkorder, a SONY DSR-DU1 felvevője és egy laptopon futó Pinnacle EditionDV vágó szoftver alkalmazásával.

[HWSW] A professzionális audio- és videotechnikai berendezések forgalmazásával, tanácsadással foglalkozó, kulcsrakész stúdiók kivitelezését végző Studiotech Hungary Kft. tegnap a már hagyományosnak mondható Studotech Klub keretein belül mutatta be legújabb megoldásait, a DataVideo kiegészítőket, az Incite 3.0 editáló szoftvert, valamint egy mobil videostúdiót egy DVCAM kamkorder, a SONY DSR-DU1 felvevője és egy laptopon futó Pinnacle EditionDV vágó szoftver alkalmazásával.

A mobil videostúdióhoz alkalmazott Sony DSR-DU1 merevlemezes felvevő mintegy 3 órányi DV anyag rögzítésére alkalmas külső DV-jelforrással, azaz bármilyen DV-kamerával összekötve. A kapcsolatot mindkét esetben FireWire felület biztosítja. A professzionális kamerák képesek saját Record gombjukkal vezérelni a rögzítés indítását és végét.

A felvételek befejeztével a DSR-DU1 DV-kábel segítségével csatlakoztatható egy nagyobb teljesítményű notebookhoz. A Pinnacle Edition DV szoftvere egy megfelelően konfigurált hordozható számítógépen -- optimális konfiguráció: Pentium 4 processzor 1,6-2,4 GHz órajellel, 512 MB memória, DV-port, Windows XP -- kiválóan alkalmas utazás közbeni, esetleg külső helyszínen történő editálásra, effektezésre, feliratozásra.

Az Edition DV a gyakorlatban elsőként működő alkalmazás, amely az xReceiver üzemmódja segítségével képes állományként értelmezni a DSR-DU1 háttértárán lévő videoanyagokat, ezért teljes mértékben mentesülhetünk az anyagbeviteli időtől, valamint videoanyagunk közvetlenül szerkeszthető.

Az Edition DV utómunka szoftver egyik nagy előnye a "háttér-render" üzemmód, amely az effekt készítést, feliratozást közel realtime sebességre gyorsítja. A szoftver a processzor sebességétől függően, a szabad processzor kapacitást dinamikusan igénybe véve editálás közben, a háttérben képes elvégezni a trükkök kiszámítását. Amennyiben a DSR-DU1 anyagait trükkökkel látják el, a renderelt állományok a notebook saját háttértárára kerülnek, míg a többi anyag a merevlemezes felvevőről kerül bejátszásra.

A vágási folyamatok befejezésével a teljes anyag közvetlenül visszaírható a DV-kompatibilis berendezésekre. A kamerába visszaírt anyag így máris mehet adásba.

Egy megfelelő Pinnacle Edition DV notebook konfiguráció teljes kiépítésben nagyságrendileg egy helyhez kötött realtime kártyás, jobb számítógéppel futó megoldás árával egy kategóriában mozog. A Sony DSR-DU1 körülbelül 50db professzionális DVCAM szalag kiváltását teszi lehetővé. Bővebb információ a Studotech Hungary Kft. weboldalán keresztül érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról