Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 20. 13:06

15 éves születésnapját ünnepli az ICON Rt.

[Mmd] Az ICON Számítástechnikai Rt. idén ünnepli

[Mmd] Az ICON Számítástechnikai Rt. idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A vállalat a hazai informatika egyik legjelentősebb szereplője, teljesítménye a hazai informatikai körökben példamutató. Az elmúlt 15 évben a cég a rendszertelepítéstől indulva fokozatosan jutott el a megoldásszállításig, melynek egyaránt fontos része az infrastruktúraépítés, az üzemeltetés és az informatikai biztonság.

A vállalat életének fontosabb állomásai a következők voltak:

  • Az ICON adta el az első Sun munkaállomást Magyarországon (1991)
  • A ICON szállította az első központi magyarországi levelező szervert, amit a SZTAKI üzemeltetett (1992)
  • Az ICON vezető szerepet játszott a magyar egyetemi Internet kialakításában (1992-93)
  • Az ICON hozta létre az első hazai kereskedelmi web-et (1993)
  • Az ICON installálta az első hazai tűzfalakat (1994)
  • Az ICON telepítette az első magyarországi Netscape Enterprise Server-t a MEH számára (1995)
  • Az ICON fejlesztette ki az első Internet alapú adatszolgáltató rendszert a KSH számára (1996)
  • Az ICON a Netscape hazai Master VAR-jaként aktív szerepet vállalt a Netscape magyarországi elterjesztésében (1996-97)
  • Az ICON vezette be az első magyarországi nagyvállalati Intranet megoldást, amely a Dunaferr 23 cégét köti össze (1996)
  • Az ICON fejlesztette ki az első workflow alapú megoldást a helyhatósági szektor számára (1997)
  • Az ICON kötötte az egyik első, IT-infrastruktúra teljes körű üzemeltetéséről szóló magyarországi Outsourcing szerződést a PanTel-lel (1998)
  • Az ICON telepítette az első hazai ORACLE workflow-megoldást (1999)
  • Az ICON a felhalmozott IT-biztonsági szaktudásra alapozva létrehozta a "BIZTOS.PONT" IT-biztonsági bemutató központot, valamint kifejlesztette az első magyarországi PKI-alapú SmartCard megoldást (Hydra) Win2K környezetre (2000)
  • Az ICON alakította ki az első hazai SunRay alapú "thin client" rendszert (2000)
  • Az ICON fejlesztette ki az első magyarországi Lotus Domino workflow alapú alkalmazást (2000)
  • Az ICON dolgozta ki és valósította meg az első nagyvállalati szintű Win2000 migrációt a TVK-nál (2000-2001)
  • Az ICON megszervezte az első, máig egyetlen minden nagy gyártó részvételével lezajlott -- EMC, IBM, HP, Sun -- adattárolási seregszemlét (2001)

Kitartó munkával, az ügyfelek igényeire való odafigyeléssel, folyamatos fejlesztéssel az ICON olyan szolgáltatás-portfóliót alakított ki, amely mind a múltban, mind a belátható jövőben átlag feletti növekedést biztosít. A cég tradicionálisan gyártó és platform független, ám preferált partnere a legnagyobb világcégeknek. (HP, SUN, Oracle, IBM, Microsoft, EMC, Symantec, Network Associates).

Az ICON Számítástechnikai Rt. 2002-ben 4,7 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 3,9 milliárd forinttal. Az ICON az elmúlt három évben mindig szerepelt a Deloitte & Touche 50 leggyorsabban fejlődő közép-európai high-tech vállalkozást felsoroló listáján, s 1999 óta átlagosan évi 50 százalékos növekedést produkált. Regionális elismerései mellett 2002-ben az ICON első alkalommal felkerült a Deloitte & Touche által összeállított, Európa 500 leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát felsoroló "2002. European Technology FAST 500" listára is.

A cég operatív vezetését 15 év után az igazgatóság elnöki posztjára cserélő Salamon Márton szerint 2002-ben mind az ICON mind az informatikai piac életében egy korszak lezárult. "Egy folyamatosan bővülő, új és újabb lehetőségeket kínáló, forrongó piac helyett egy visszafogottan növekvő, érettebb, a hozzáadott értéket igénylő és elismerő informatikai piac alakult ki. A hangsúly az ICON-ban is fokozatosan áthelyeződik az évi 50-70%-os növekedés menedzseléséről a folyamatok, a minőség javításának menedzselésére."

Az ICON -- összhangban azzal az elhatározással, hogy továbbra is a piaci átlag fölött teljesítsen -- idén 30 százalékkal kívánja növelni forgalmát, illetve azon belül a hozzáadott értéket. A növekedési tervek teljesítésében fontos mérföldkő az a belső átszervezés is, amely révén munkatársaik már nem technológiai, hanem iparági alapon közelítik meg a piacot, illetve amelyek növelik az ICON eredményközpontúságát.

Az ICON új fejlesztésekkel is meg kíván jelenni a közeljövőben a piacon: terveik között szerepel például a 2000-ben kifejlesztett, majd 2002 végén továbbfejlesztett intelligens kártya alapú biztonsági megoldások piaci terjesztése, a távfelügyeleti megoldások és a biztonsági rendszerek felügyeletének bevezetése, valamint az infrastruktúra üzemeltetési tanácsadás kibővítése. Az új tárolótechnológiák (SAN, NAS) hazai terjesztésében is jelentős szerepet kívánnak játszani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról