HWSW

Terítéken a illegális szoftvermásolás: párbeszéd az IHM és civil szervezetek között

Civil kerekasztal alakult az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a Munkáspárt és több szervezet részvételével. A kerekasztal feladata, hogy a társadalmi párbeszéd útján adjon szakmai és politikai segítséget a szaktárcának és az országgyűlésnek a vonatkozó törvények, rendeletek és szabályok kialakításában.

[HWSW] Civil kerekasztal alakult az Informatikai és Hírközlési Minisztérium [1] (IHM), a Munkáspárt [2] és több szervezet részvételével. A kerekasztal feladata, hogy a társadalmi párbeszéd útján adjon szakmai és politikai segítséget a szaktárcának és az országgyűlésnek a vonatkozó törvények, rendeletek és szabályok kialakításában.

Az IHM és a Munkáspárt kezdeményezésére megalakult civil kerekasztal létrehozásáról a héten tartott megbeszélést dr. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára és Vajnai Attila, a Munkáspárt alelnöke. A tárgyalás annak a kezdeményezésnek a megvitatását célozta, amelyet még tavaly októberben juttatott el a Munkáspárt és a Netért [3] az informatikai miniszterhez.

Mint a Munkáspárt sajtóközleményéből kiderül, a civil kerekasztal kiemelt kérdésként fogja kezelni az internet-hozzáférés feltételeinek javítását, így az áraknak a problémáját is, de a munkában résztvevő szervezetek felvethetnek olyan témákat is, mint például a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésének kérdése, vagy az illegális szoftvermásolást érintő büntetőjogi szabályozás problémája.

A minisztérium korábbi terveiben is szereplő és a kezdeményező szervezetek által konkrétan javasolt civil kerekasztal az EU-tagságról szóló népszavazás után, de még áprilisban elkezdi munkáját. A HWSW információi szerint a kerekasztal civil résztvevői közt a Netérten kívül megtalálható még a Magyar Internet- és Számítógép-használók MagánEgylete [4] (MIME), a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete [5], és minden bizonnyal a Magyar BSD Egyesület [6] is.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.hwsw.hu
[2] http://www.hwsw.hu
[3] http://www.hwsw.hu
[4] http://www.hwsw.hu
[5] http://www.hwsw.hu
[6] http://www.hwsw.hu
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/20398/teriteken-a-illegalis-szoftvermasolas--parbeszed-az-ihm-es-civil-szervezetek-kozott.html
Író: Rátonyi Gábor Tamás ()
Dátum: 2003. március 20. 13:03
Rovat: vállalati it