Szerző: Barna József

2003. március 19. 17:38

Európában a legkevésbé kelendő a Tablet PC

[ITWorld] A Tablet PC-k forgalma az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban visszafogott volt a tavalyi év utolsó hónapjaiban, elsősorban a magas árak, valamint a honosított operációs rendszerek hiánya miatt, áll az IDC által hétfőn kiadott jelentésben.

A régióban valamivel több, mint 20 000 Microsoft Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert futtató készülék talált gazdára a tavalyi negyedik negyedévben. A szoftver és az azt használó készülékek novemberben jelentek meg. Az időszakban világszerte összesen mintegy 72 000 Tablet PC-t forgalmaztak, melyeknek közel fele az Egyesült Államokban kelt el.

Az IDC jelentése szerint a Tablet PC-k vártnál gyengébb régióbeli szereplésének több oka van. Ezek közé tartozik, hogy viszonylag kevés gyártó kezdte meg az új hordozható modellek gyártását, azok ára igen borsos (2000 euró körül alakul), és az operációs rendszer jelenleg kevés európai nyelvet támogat.

Amint az ismert, a Tablet PC-k általában 1,5 kilogramm körüli tömegű számítógépek, amelyek mérete megegyezik egy mini-notebookéval. A 10 vagy 12 hüvelykes kijelzőre elektromágneses elven működő tollal lehet írni, a számítógépek operációs rendszere (Windows XP Tablet PC Edition) képes a kézírás felismerésére, így az adatbevitel egyszerű. Egyes Tablet PC-k valóban csak kézírással vezérelhetők, másoknak azonban saját billentyűzete is van, amelyet be lehet csukni.

Ami a gyártók szereplését illeti, az EMEA régióban a vezető helyet az Acer szerezte meg 7987 leszállított darabbal, ami 39 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A második hely a Hewlett-Packardé 6253 termékkel és 30 százalékos piaci résszel. A harmadik helyet a Fujitsu-Siemens, a negyediket a Toshiba, míg az ötödiket a ViewSonic szerezte meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról