Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 19. 14:25

Visszafogja a költekezést a TSMC

Morris Chang
Morris Chang
A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. bejelentette, hogy visszafogja költéseit annak érdekében, hogy növelje nyereségét.

Morris Chang, az igazgatótanács elnöke egy Tajpejben rendezett konferencia keretében elmondta, hogy a vállalat célja a 20 százalékos tőkearányos profit, azonban ezt az elmúlt két év során nem sikerült elérni. Chang szerint a cég tőkearányos profitja 2002-ben 7,5 százalék, 2001-ben pedig 5,4 százalék volt. 2000-ben a tőkearányos profit 31,4 százalékot tett ki.

"Vissza kell térnünk az alapokhoz" -- mondta Chang. "Csak akkor adunk ki pénzt, ha kezdetektől fogva biztosak vagyunk benne, hogy mindenképp szükséges és megtérül." Chang bejelentése egy nappal azután történt, hogy a félvezetőipari berendezések legnagyobb gyártója, az Applied Materials közölte: 2 ezer alkalmazottat bocsát el, mert a legnagyobb chipgyártók -- köztük a TSMC -- költési hajlandósága alacsony.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company január végén bejelentette, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt 2003-ban csupán 1-1,5 milliárd dollár közötti összeget fordít majd tőkeberuházásra, szemben a tavalyi 1,65 milliárd dollárral. Egyelőre úgy tűnik, hogy 2003-ban a világ összes nagy chipgyártója jelentősen csökkenti tőkeberuházási keretét. Ennek oka elsősorban a továbbra is lanyha kereslet, másrészt a küszöbön álló háború miatti bizonytalan gazdasági helyzet.

Harvey Chang pénzügyi vezérigazgató szerint a jelenlegi tervek szerint a TSMC idén az előirányzott 1-1,5 milliárd dolláros keret alsó határán marad. A vállalat legkorábban a második félévben változtat ezen, amennyiben a kereslet valóban fellendül -- mondta Chang. A TSMC nemrégiben megemelte első negyedéves kilátásait, illetve közölte, hogy a második negyedévben is kedvező eredményekre számít.

Chang szerint a TSMC eladásai az első negyedévben érik el az idei mélypontot, azonban az eredmények jobban alakulnak az előzetes várakozásoknál. A gyártókapacitás kihasználtsága az előzetesen becsült 60 százalék fölött alakul majd, ami a félvezetőipar fellendülésének csalhatatlan jele. A vállalat szerint a második negyedévben az első negyedévhez képest további javulás várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról