Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 19. 11:09

A ProMOS idei tőkeberuházási kerete csupán fele a tavalyinak

A tajvani ProMOS Technologies bejelentette, hogy a 2003-ra előirányzott tőkeberuházási kerete mindössze 100 millió dollár lesz, szemben a tavalyi 200 millió dollárral. A döntés oka, hogy a cég szerint továbbra is gyenge a kereslet a memóriachipek iránt.

A tajvani ProMOS Technologies bejelentette, hogy a 2003-ra előirányzott tőkeberuházási kerete mindössze 100 millió dollár lesz, szemben a tavalyi 200 millió dollárral. A döntés oka, hogy a cég szerint továbbra is gyenge a kereslet a memóriachipek iránt.

"A globális DRAM-kínálat a gyenge gazdasági körülmények miatt csökken, a kérdés az, hogy a kereslet emelkedni foge-e" -- mondta a tajvani memóriagyártó vállalat igazgatótanácsának tagja, Albert Lin. "Egyelőre úgy tűnik, hogy a kereslet a közeljövőben nem fog fellendülni." A ProMOS a tervek szerint a 100 millió dollárt 12 hüvelykes wafereket feldolgozó üzemének bővítésére költi: a vállalat célja, hogy az év végére az üzem kapacitása havi 13500 wafer legyen, szemben a mostani 9000-rel.

Amint arról beszámoltunk, az Infineon Technologies január végén közölte, hogy felmondja a tajvani ProMOS Technologieszel kötött licencmegállapodást, amely DRAM chipek előállításához szükséges technológiákkal kapcsolatos. A Hsinchu kerületi bíróság (Tajvan) előzetes határozatában a ProMOS félvezetőgyártónak adott igazat az Infineonnal folytatot jogvitában. Az ítélet szerint a vállalat továbbra is használhatja az Infineontól megszerzett gyártástechnológiát.

Az Infineon tavaly december 10-én jelentette be, hogy felmondja együttműködési megállapodását a Mosel Vitelickel, és kihátrál a ProMOS vegyesvállalatból. A német cég azután döntött így, hogy állítása szerint a Mosel a folyamatos szerződésszegéseket követően sem tett lépéseket annak érdekében, hogy rendezze a vitás kérdéseket.

Az Infineon egyik sérelme az volt, hogy a Mosel a ProMOS-tulajdonrészét hitelfedezetként használta fel. A tajvani cég jelenleg 37 százalékos tulajdonnal bír a vegyesvállalatban. A Mosel Vitelic képviselője szerint azonban a szakítás valódi oka, hogy az Infineon a ProMOS gyártókapacitásának több mint 90 százalékára tartott igényt, azonban ez nem volt teljesíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról