Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 19. 10:50

Kihívóra talált a Nokia N-Gage mobiltelefon-játékkonzol

A brit TTPCom bemutatta Bngo névre keresztelt készülékét, amelynek nem titkolt célja a Nokia N-Gage megszorongatása a piacon. A negyedik negyedévben megjelenő készülék műszaki paraméterei ígéretesek, a nagy kérdés egyelőre az, hogy megfelelő érdeklődés mutatkozik-e iránta.

A brit TTPCom bemutatta B'ngo névre keresztelt készülékét, amelynek nem titkolt célja a Nokia N-Gage megszorongatása a piacon. A negyedik negyedévben megjelenő készülék műszaki paraméterei ígéretesek, a nagy kérdés egyelőre az, hogy megfelelő érdeklődés mutatkozik-e iránta.

A B'ngo lelke egy ARM7 mikroprocesszor, valamint egy 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelző. A játékok a TTPCom saját fejlesztésű Wireless Graphics Engine motorját használják: a brit cég szerint világszerte több mint 100 alkalmazás érhető el erre a platformra. A B'ngo több beépített játékot tartalmaz, de a felhasználók az interneten keresztül le is tölthetnek programokat, illetve CompactFlash kártyáról is futtathatják őket. A készülék GPRS és Bluetooth kapcsolatot is támogat, így többjátékos csatákra is lehetőség nyílik.

A B'ngo nem csak játékkonzol, hanem háromsávos (900/1800/1900 MHz) mobiltelefon is egyben. A készülék beépített digitális kamerát tartalmaz, támogatja az SMS-, EMS- és MMS-küldést és -fogadást, a többszólamú csengőhangokat és a prediktív szövegbevitelt. A TTPCom tervei szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő változatok már azonnali üzenetküldés (instant messaging) funkcióval is el lesznek látva.

A TTPCom szerint a B'ngo akár már a negyedik negyedévben piacra kerülhet. A vállalat számos európai mobilszolgáltatóval tárgyal, azonban akár amerikai és távol-keleti piaci premierre is esélyt lát. A mobiltelefonként és játékkonzolként is használható B'ngo listaára akár 200 euró alatt is lehet, amennyiben a brit vállalat megfelelő gyártópartnert tud találni a tervei kivitelezésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról