Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 18. 12:30

Az ATI is építhet chipkészletet az Intel Pentium M processzorhoz

A kanadai ATI Technologies bejelentette, hogy megvásárolta az Inteltől a Pentium M (Banias) processzor buszlicencét, így jogot szerzett az Intel Pentium M processzort támogató chipkészletek gyártására és értékesítésére. Az ügylet további részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A kanadai ATI Technologies bejelentette, hogy megvásárolta az Inteltől a Pentium M ("Banias") processzor buszlicencét, így jogot szerzett az Intel Pentium M processzort támogató chipkészletek gyártására és értékesítésére. Az ügylet további részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Mint az ismert, a Pentium M processzor a Centrino technológia egyik építőköveként került bejelentésre a múlt héten. A Centrino márkanév a Pentium M processzorból, az Intel i855 chipkészletből és a korábban Calexico kódnéven ismert, később PRO/Wireless 2100 névre keresztelt vezeték nélküli hálózati kártyából álló együttest takarja. A Centrino márkanevet, illetve emblémát kizárólag azok a notebookok viselhetik, amelyek a fenti alkatrészekből állnak, vagyis az ATI lapkakészletére épített termékek csak a Pentium M logót kaphatják meg, a Centrino feliratot nem.

Noha az ATI 49 százalékos részesedéséve magasan vezeti a mobil grafikus vezérlők piacát, a chipkészlet-piacon a cégnek egyelőre sokkal kisebb sikerei vannak. A vállalatnak jelenleg egy mobil chipkészlete van Pentium 4 processzorokhoz, az integrált videovezérlőt tartalmazó Radeon IGP 340M. Az ATI Radeon IGP northbridge chipek 64 bites DDR SDRAM vezérlővel vannak ellátva és DDR200/266 SDRAM memóriát kezelnek. Az integrált grafikus vezérlő egy Radeon 7000, amely a korábban Radeon VE néven ismert chip feltehetően egy pixel pipeline-nal megtoldott változatára épül, mely -- amint az ismert -- nem tartalmaz hardveres T&L motort. A chip említésre méltó jellemzői:

  • 1,6 Gigatexel/sec fill rate
  • Hyper-Z technológia
  • Pixel Tapestry Engine
  • Video Immersion DVD-lejátszást támogató technológia
  • HydraVision többmonitoros technológia
  • PowerPlay energiatakarékos funkciók
  • TV-kimenet támogatás

A nortbridge chipekhez két southbridge chipet fejlesztett ki az ATI, amelyek az IXP 200 és IXP 250 nevet kapták. A chipek 3Com hálózati vezérlőt, USB 2.0 felületet és hatcsatornás audiokontrollert is tartalmaznak. A professzionális piacra szánt IXP 250 ezen felül távolról menedzselhető hálózati funkciókat és WOL (wake on LAN) szolgáltatást is kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról