Szerző: Barna József

2003. március 18. 14:50

Az Applied Materials megválik alkalmazottainak 14 százalékától

James C. Morgan
James C. Morgan
[WSJ] Az Applied Materials tegnap jelentette be, hogy elbocsátja 2000 dolgozóját, alkalmazottainak 14 százalékát. A félvezetőgyártásban használt berendezések legnagyobb gyártója immár másfél éve igyekszik költségeit csökkenteni az elhúzódó iparági visszaesés időszakában.

Az Applied Materials közleménye szerint 1400 állás szűnik meg az Egyesült Államokban, az érintett alkalmazottak nagy részét még a negyedév végéig értesítik. A fennmaradó 600 munkahely a vállalat külföldi létesítményeiben kerül felszámolásra, e dolgozók várhatóan a jelenlegi pénzügyi év végéig maradhatnak a cégnél. Az Applied Materials egyben közölte, hogy konszolidálja egyes Santa Clarában, Austinban és az Egyesült Államokon kívül található létesítményeit is.

"Úgy gondoljuk, hogy e terv megvalósítása révén az Applied Materials megfelelően tud majd reagálni az iparágban zajló alapvető változásokra, és egyben javíthatjuk nyereségességünket és megszilárdíthatjuk vezető pozíciónkat" -- mondta James Morgan elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán kiadott közleményben.

Az átszervezések kapcsán az Applied Materials körülbelül 425 millió dolláros adózás előtti költséget számol majd el az elkövetkező négy negyedév során. Ebből a létesítménykonszolidáció mintegy 235 millió dollárral, míg az elbocsátásokkal kapcsolatos költségek 120 millió dollárral részesednek.

Az Applied Materials a január 26-án véget ért első pénzügyi negyedévben 1,05 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 1 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat vesztesége 65,7 millió dollár, részvényenként 4 cent volt az egyszeri tételek (így egy 99 millió dolláros átszervezési tétel) beszámításával. A tavalyi év hasonló időszakában a cég 45,5 millió dolláros, részvényenként 3 centes veszteséget könyvelt el.

A cég legutóbb tavaly novemberben szüntetett meg munkahelyeket. Akkor 1750 dolgozónak (az összlétszám 11 százalékának) kellett távoznia az elhúzódó iparági visszaesés miatt. Az utóbbi 15 hónapban a vállalat összesen 5500 alkalmazottat bocsátott el.

Az átszervezéseket az Applied Materials tegnap tőzsdezárás után jelentette be. A rendes kereskedésben a vállalat részvényeinek árfolyama 6,1 százalékkal a múlt heti záróérték felett, 13,13 dolláron zárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról