Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 18. 11:03

Elkészült az IBM új csúcskategóriás UNIX szerverének prototípusa

Az IBM elkészítette 64 darab Power5 processzort tartalmazó Squadron szerverének prototípusát, amelyen már meg is kezdődtek a tesztelési munkálatok. Az IBM szerint ez a számítógép lehet a fegyver a Sun és a HP ellen a UNIX piacért folytatott csatában. A Squadron az eServer p690 Regatta szervert váltja le a cég kínálatában.

Az IBM elkészítette 64 darab Power5 processzort tartalmazó "Squadron" szerverének prototípusát, amelyen már meg is kezdődtek a tesztelési munkálatok. Az IBM szerint ez a számítógép lehet a fegyver a Sun és a HP ellen a UNIX piacért folytatott csatában. A Squadron az eServer p690 "Regatta" szervert váltja le a cég kínálatában.

"Legyártottuk az első nagy rendszert. Bekapcsoltuk és működik" -- mondta egy interjúban Adalio Sanchez, az IBM UNIX szerverekért felelős részlegének igazgatója. A korábban "Armada" kódnéven ismert Squadron rendszerek megjelenése 2004-ben várható. Rövid távon az IBM célja, hogy megelőzze a Sunt és a HP-t a UNIX szerverek piacán. Hosszú távon azonban a Squadron egyfajta konszolidációs projektnek tekinthető, amelynek keretében az IBM nagyteljesítményű szerverei -- eServer pSeries, iSeries és zSeries -- mindannyian a Power architektúrára állnak át.

Az IBM először tavaly áprilisban közölt részleteket a 2004-ben megjelenő új 64 bites processzor-architektúráról. A Power5 0,13 mikronos technológiával készül majd. A processzor -- akárcsak az Intel Pentium 4 és Xeon megoldásai -- támogatja a szimultán többszálú végrehajtást (SMT). Az IBM elmondása szerint e funkció hatékony alkalmazásának köszönhetően valóban kétszeresére nő a processzor teljesítménye, nem csupán néhány 10 százalékkal, ahogy az Intel implementációja esetében.

A Power5 további különlegessége a FastPath technológia, amely egyes gyakran alkalmazott rutinok hardveres gyorsítását takarja. Ezek közi tartozik a TCP/IP-feldolgozás, egyéb kommunikációs funkciók és a virtuális memória kezelésének gyorsítása. Ezen túlmenően a chip fejlett partícionálási és hibajavító technológiával is rendelkezik; ez utóbbi hatékonysága a mainframe rendszerek hatékonyságának 95-97 százalékát is eléri.

A Squadron rendkívül fejlett particionálási lehetőségeket biztosít majd a felhasználók számára, így akár 10 operációs rendszer is futhat egy számítógépen. Természetesen a partíciók dinamikusan méretezhetők lesznek. A 2004 elején megjelenő AIX 5.3 operációs rendszer segítségével a számítógép mind teljesítmény, mind pedig szolgáltatások tekintetében meg fogja közelíteni az IBM jelenlegi mainframe rendszereit, a korábban S/390-ként ismert eServer zSeries sorozat tagjait.

A Gartner Dataquest adati szerint a Sun továbbra is uralja a UNIX-piacot, a szerverszektor legnagyobb önálló szegmensét. A cég forgalma ezen a piacon 6,5 milliárd dollár volt, ez 38 százalékos piaci részesedéshez volt elegendő. A Hewlett-Packard továbbra is őrzi második helyét 30 százalékos részesedéssel, a harmadik helyen az IBM áll, a Nagy Kék forgalma e szegmensben 7 százalékkal 3,6 milliárd dollárra csökkent, de a cég piaci részesedése 1,1 százalékkal 21 százalékra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról