Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. március 17. 08:13

Feltörték a Nexus szerverét

Lapunk információi szerint a napok óta gyengélkedő ingyenes tárhelyszolgáltató Nexus szerverét a közelmúltban feltörték. A szerver üzemeltetői napok óta dolgoznak a hackerek okozta károk elhárításán, ám a szerver egyelőre még nem érhető el.

[HWSW] Lapunk információi szerint a napok óta gyengélkedő ingyenes tárhelyszolgáltató Nexus szerverét a közelmúltban feltörték. A szerver üzemeltetői napok óta dolgoznak a hackerek okozta károk elhárításán, ám a szerver egyelőre még nem érhető el.

Napok óta a legváltozatosabb hibaüzenettel fogadja a látogatókat a Nexus szervere. A szolgáltatást üzemeltető Pannonline Rt. munkatársa, Kovács K. Gergely lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szervert a múlt héten feltörték, és bár a felhasználók anyagai nem sérültek -- azaz a hacker nem törölt le semmit a Nexuson tárolt weboldalakból --, a betörés olyan károkat okozott a szerveren, amelyek javítása jelentős időt igényel.

Nem csak a Nexus szervere, hanem a Pannonline Rt. is elérhetetlennek bizonyult az elmúlt napokban: a cég weboldalán és a domainregisztrációs adatokban megadott telefonszámok közül már egy sem él. Kovács elmondta, hogy a Pannonline.hu Informatikai és Kommunikációs Részvénytársaság átalakulás alatt áll, korábbi tevékenységeik egy részével felhagyott a társaság, ám a Nexus szolgáltatásait szeretnék tovább biztosítani.

A Pannonline Rt. 1998-ban jegyeztette be a nexus.hu domaint, majd 1999 augusztusában mutatták be a szolgáltatás új generációs változatát. A Pannonline Rt. honlapján olvasható tájékoztató szerint a szolgáltatásnak 100 000 felhasználója van. A Nexus tárhelyszolgáltatása a magyar internet korai szakaszában volt igazán ismert, ám akkora népszerűségre sosem tett szert, mint például -- az azóta csődvédelmet kért -- Telnet Rt. üzemeltetésében működő Extra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról