Szerző: Barna József

2003. március 13. 15:00

CeBIT: az NVIDIA bejelentette mobil DirectX 9-gyorsítóit

Az NVIDIA ma a hannoveri CeBIT szakkiállításon mutatta be noteszgépekbe szánt új grafikus processzorait. A GeForce FX Go 5600 és GeForce FX Go 5200 a nemrégiben bejelentett asztali termékek mobil változatai.

[HWSW] Az NVIDIA ma a hannoveri CeBIT szakkiállításon mutatta be noteszgépekbe szánt új grafikus processzorait. A GeForce FX Go 5600 és GeForce FX Go 5200 a nemrégiben bejelentett asztali termékek mobil változatai.

A GeForce FX Go 5600 az NV31 grafikus magra épül. A 0,13 mikronos csíkszélességű chipben 4 renderelő futószalag kapott helyet, amelyek egyenként 1 textúrázó egységgel rendelkeznek. A grafikus processzor 128 bites memóriainterfésszel rendelkezik és 64 Mbyte DDR-I SDRAM-ot támogat. Órajele maximálisan 350 MHz lehet csakúgy, mint hozzá társított memóriáé.

Az NV34 architektúrára épülő GeForce FX 5200 Go 0,15 mikronos csíkszélességgel készül. A chip 4 futószalaggal és összesen 4 textúrázó egységgel rendelkezik. Órajele maximálisan 300 MHz lehet, akárcsak a hozzá társított memóriáé. A lapka szintén 128 bites memóriavezérlőt kapott és DDR-I memóriát támogat.

A GeForce FX Go 5200 abban különbözik nagyobb testvérétől, hogy nem tartalmazza a GeForce FX-ből ismert IntelliSample technológiát. Az Intellisample talán legfontosabb képessége az alkalmazások számára transzparens, valós idejű hardveres tömörítés, amely nemcsak a Z-információkat képes tömöríteni, hanem a színinformációkat is, mégpedig veszteségmentesen és mintegy 4:1 arányban. Ezzel a memória elméleti sávszélessége lényegesen megnövelhető.

Mindkét modell támogatja a továbbfejlesztett PowerMizer 3.0 energiatakarékos technológiát, mely a lapka órajelét és feszültségét a terhelés függvényében szabályozza. Az NVIDIA közleménye szerint a termékek áprilistól lesznek hozzáférhetőek, először a Toshiba noteszgépeiben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról